Novosti Crna kronika

nesavjesna vozačica

Oduzela prednost i skrivila smrt motociklista: nakon sedam godina donesena presuda za tragediju kraj Zadra, evo kako je sud objasnio blagu kaznu

nesavjesna vozačica

Zbog izazivanja teške prometne nesreće u kojoj je 2012. godine na cesti u Posedarju pokraj Zadra smrtno stradao 38-godišnji motociklist iz Zagreba Krešimir Nežmah, 42-godišnja Zagrepčanka K.B. nepravomoćno je na Općinskom sudu u Zadru osuđena na uvjetnu kaznu zatvora od sedam mjeseci s rokom kušnje od tri godine.

Čak sedam godina od nesreće, utvrđeno je da je ekonomistica iz Zagreba iz nehaja uzrokovala "situaciju" u kojoj je 1. kolovoza oko 17 sati na cesti na predjelu Gajine, 38-godišnji motociklist pao na kolnik izbjegavajući udar u njezin automobil VW Golf zagrebačkih oznaka kojim se uključivala u promet.

Prema optužnici zadarskog Općinskog državnog odvjetništva (ODO), vozačica je lakomisleno započela uključivanje u promet, s namjerom da skrene ulijevo, u trenutku kada joj je s lijeve strane nailazio motocikl Yamaha brzinom od oko 88 km na sat u naseljenom mjestu, gdje je dozvoljena brzina kretanja 50 km na sat.

Vidjevši na svojoj prometnoj traci njezin automobil, motociklist je da bi izbjegao udar na udaljenosti od najdalje 59 metara počeo intenzivno kočiti, zbog čega je došlo do zanošenja motocikla. Motor je potom zajedno s njim pao na desnu bočnu stranu, grebao po kolniku, izletio i klizao po zemljanoj površini, te udario u prednji lijevi dio automobila Zagrepčanke. U strašnom udaru vozač Yamahe zadobio je višestruke teške i za život opasne ozljede, od kojih je preminuo istoga dana u Općoj bolnici Zadar u 17.30 sati.

U svojoj obrani vozačica, koja nije bila pod utjecajem alkohoola, izjavila je da se tog dana uključivala u promet, ali da cesta nije bila pregledna, zbog čega je izašla malo, niti pola metra, na cestu kako bi pogledala lijevo, desno. Kada ga je ugledala na udaljenosti od 50 do 60 metara, motor je, kako je posvjedočila, već uklizao pod njezino vozilo.
Pozvala je Hitnu pomoć, a iako je u tom trenutku motociklist bio pri svijesti, nije mu se obraćala jer je bila u šoku. Njegovoj je obitelji poslala brzojav.

Nakon provedenih vještačenja sud je u postupku utvrdio da do ove prometne nesreće ne bi došlo da su, oboje, vozačica i motociklist poštovali prometna pravila. Utvrđeno je, naime, da je vozačica trebala propustiti žrtvin motocikl kad ga je objektivno mogla vidjeti, te da motociklist nije trebao voziti gotovo dvostrukom brzinom od dozvoljene u naselju.

- Oba ta kršenja prometnih propisa u međusobnoj su vezi i u svojoj su korelaciji doveli do ove prometne nesreće s tragičnom posljedicom - naveo je sudac Ante Bačić u obrazloženju presude, navodeći kako se motocikl mogao kočenjem zaustaviti da se kretao dozvoljenom brzinom od 50 km/h.

Pri odmjeravanju kazne kao olakotnu okolnost okrivljenici sud je uzeo činjenicu da je do sada pravomoćno kazneno neosuđivana osoba, te je vodio i računa o stupnju njezine krivnje.

- Radi se o trenutku nepažnje. Situaciji koja jest imala tragične posljedice, ali koja se može dogoditi gotovo svakome - navedeno je u obrazloženju presude. Kao olakotnu okolnost sud je cijenio i činjenicu da je nastanku ove prometne nesreće u značajnoj mjeri pridonio i sam motociklist, te činjenicu da je okrivljenica majka dvoje maloljetne djece.

 

Naslovnica Crna kronika