Novosti Crna kronika

provala u sef

Bivši policijski načelnik osuđen na šest godina zatvora zbog krađe zlata i milijunske svote u sjedištu policije: nije se pojavio na izricanju presude, a isključen mu je mobitel...

provala u sef

Željko Dolački osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od šest godina. U nju će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 22. travnja do 10. lipnja. Sud je naložio da se Dolačkom oduzme iznos  (3,33 milijuna kuna) kojeg je stekao kaznenim djelom te mu se naređuje da u roku od 15 dana podmiri 141.974,32 kune troškova sudskog postupka te 136.026 kuna troškova vještačenja. S obzirom da je osuđen na kaznu veću od pet godina, određuje mu se istražni zatvor do pravomoćnosti presude.

Dolački nije došao na izricanje presude koju je objavila sutkinja Maja Štampar Stipić, čime je izbjegao da ga iz sudnice odvedu u zatvor.

USKOK ga je optužio, kako piše Jutarnji list, da je u travnju 2016. lažirajući provalu u sef u sjedištu zagrebačke policije, ukrao dva kilograma zaplijenjenog zlata te oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura. Ni zlato ni novac nikad nisu pronađeni.

Zbog krađe iz policijskog sefa sa svojih su dužnosti tada odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika.

Dolački je uhićen i smijenjen krajem travnja 2016., a 10. lipnja te godine je izašao iz istražnog zatvora nakon što je Uskok ispitao 30-ak svjedoka.

Dolačkog se tereti da je prepilio sef identičnom pilom kakvu je predao u sudnici. A poveznica Dolačkog s tom pilom je činjenica da ju je u ožujku 2016. kupio u Bauhausu, a što je vidljivo i na videosnimci iz trgovine. I upravo ta snimka usmjerila je istragu prema Dolačkom a osim nje, dokaz protiv njega su i plave čestice koje su nađene na njegovoj aktovci i na prepiljenom sefu.

Dolački je prije gotovo mjesec dana sudskom vijeću Županijskog suda u Zagrebu “servirao” pilu i račun kad je kupljena.

Sutkinji Maji Štampar Stipić Dolački je rekao da je riječ o nekorištenoj pili koja je dvije godine bila na njegovom imanju u Cerju Letovaničkom i koje jedino policajci u pretragama nisu pretražili.

"Počinili ste kazneno djelo kojega se ne bi postidjeli ni najjači nositelji organiziranog kriminaliteta u Hrvatskoj. Naštetili ste policijskoj službi, izigrali ste povjerenje svih građana Hrvatske te grubo osramotili čitavu policiju", rekao je u završnoj riječi na suđenju bivšem voditelju Službe organiziranog kriminaliteta Željku Dolačkom zamjenik ravnateljice USKOK-a Slobodan Šašić.

 

 

 

Naslovnica Crna kronika