Novosti Crna kronika

suđenje u tijeku

Imotska bankarica i 'suradnici' oštetili banku za 4 milijuna kuna: raskidala ugovore o depozitu bez znanja klijenata, krivotvorila potpise pa 'popalila' novce

suđenje u tijeku

U nastavku postupka protiv Nedjeljke Šuto (55), bivše službenice banke iz poslovnice u Imotskom, Sanje Tomić (44), direktorice trgovačkog društva LEDELSE d.o.o. Imotski, i Marija Todorića (49), bivšeg carinika i ovlaštenog potpisnika za raspolaganje po računima navedenoga trgovačkog društva, optuženima za zlouporabu od četiri milijuna kuna na štetu banke, saslušan je poslovođa poslovnice.

Na ročište u utorak pozvana su tri svjedoka, od kojih dva nisu došla, a kako se u međuvremenu izmijenilo sudsko vijeće, svjedok koji je došao je saslušan izvanraspravno.

Optužnica USKOK-a tereti trojku da su od početka 2013. godine do polovine 2014. godine zajednički i dogovorno prebacivali novac s računa klijenata, čime su počinili zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave. Nedjeljka Šuto se tereti da je kao bankarica imotske poslovnice, bez znanja i sulasnosti 12 klijenata banke, raskidala njihove ugovore o oročenom depozitu, a zatim, sastavljajući neistinite naloge za prijenos i za isplatu na kojima se potpisivala u ime klijenata, novčana sredstva raskinutih depozita manjim dijelom osobno prisvojila, a većim dijelom doznačavala na račun jednog trgovačkog društva.

S tog su računa novac podizali, navodi optužnica, Sanja Tomić, kao direktorica tog društva, i optuženi Mario Todorić, kao ovlašteni potpisnik za raspolaganje po računima tog društva. Veći dio novca, ukupno 3.095.618 kuna, i dalje je ostao na računu tog društva jer je blokiran rješenjem suda od 9. lipnja 2014. godine, kada su makinacije otkrivene. Banka je oštećena za 4.003.501 kunu. Među dokazima na kojima se temelji optužnica su i sporni ugovori o deviznim računima.

Glavna rasprava je na Županijskom sudu u Splitu počela 2015. godine te je saslušan niz svjedoka, među kojima i bankarske službenice koje su radile u istoj poslovnici kao i optužena Šuto. Sve službenice uglavnom su govorile o načinu rada po pojedinim poslovnim i privatnim računima te uplatama na devizne račune. Iskaze su dali i klijenti s čijih je računa podizan novac, koji su izjavili kako im je banka nadoknadila štetu. Glavna rasprava nije nikada došla do kraja dokaznog postupka jer je u međuvremenu došlo do izmjene raspravnog suca.

Suđenje se nastavlja u siječnju.

Naslovnica Crna kronika