Novosti Crna kronika

dvoje djece ranjeno

Donosimo kompletan izvještaj o drami u Donjem Srbu; Je li policija morala pucati? Evo što kaže zakon

dvoje djece ranjeno

Na izlazu iz Srba, dvadesetak metara od mjesta koje zovu Raštike i pola kilometra od granice s Bosnom, samo je propucani bijeli kombi u četvrtak ujutro svjedočio o užasu koji se tamo događao noć prije.

Pokušavajući zaustaviti "furgon" austrijskih oznaka, koji nije stao na dva prethodna upozorenja, policija je na Raštikama pucala na dostavno vozilo u kojemu je bilo skriveno i nagurano čak 29 imigranata.

U toj pucnjavi, teško je ozlijeđeno dvoje djece, dječak i djevojčica od 12 godina, koji su u zadarsku bolnicu dovezeni s prostrijelnim ozljedama glave. Još sedmero imigranata, koji su stradali u divljačkoj vožnji i prevrtanju kombija, pomoć su dobili u gospićkoj bolnici.

Kako se vidi prema tragovima s mjesta događaja, policajci su preko ceste postavili dva automobila, no vozač kombija ih je pokušao zaobići s lijeve strane. Uslijedila je pucnjava, a policajci su pucali i s prednje, i sa stražnje strane vozila. Kako nam je rečeno jučer u Srbu, policija je pucala u gume na kombiju kako bi ga zaustavili. Po svemu sudeći, i dok je dolazio, kada je postalo očito da neće usporiti, i dok je pokušavao bježati.

Drama koja je mogla završiti velikom tragedijom počela je u srijedu navečer, oko 21.30, kada je na području Donjeg Lapca primijećen sumnjivi kombi stranih oznaka koji je ilegalno prešao granicu s Bosnom.

Potraga za krijumčarom

Najprije ga je pokušala zaustaviti policijska kontrola u Donjem Lapcu, a nakon toga, svjetlosnim i zvučnim signalima, i druga patrola u obližnjim Barićevcima. Kad se na sve to oglušio i nastavio voziti, policija mu na križanju u Raštikama, na izlazu iz Srba, postavlja zasjedu na kolniku.

– Umjesto da se zaustavi, vozač je kombijem krenuo na blokadu, a naši službenici su, da bi odbili napad na sebe, otvorili vatru i ispalili više hitaca. Nakon toga vozač kombija je iskočio iz vozila i pobjegao u šumu – kazao je u četvrtak ujutro glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan u postaji granične policije u Donjem Srbu.

Kad su otvorili vrata zatvorenog "furgona", policajci su se šokirali. U njemu je bilo nagurano 29 ljudi, od čega 15 maloljetnika, a među njima i dvoje djece s ozljedama od vatrenog oružja te još sedmero s ozljedama od opasne vožnje. Najmlađe dijete u kombiju imalo je sedam godina.

Kako doznajemo, riječ je o četiri obitelji iz Iraka i Afganistana, s kojima su bili još brat i sestra iz pete obitelji. Teško ozlijeđeni mališani odmah su odvezeni u Zadar, drugi s lakšim ozljadama u Gospić, a ostali u policijsku postaju u Srb, u prihvatni centar, gdje su proveli noć.

 

Istodobno, krenula je velika potraga za odbjeglim krijumčarom. Iako ga je cijelu noć tražio helikopter pogranične policije i potražni psi, rezultata za sada nema. Traži ga se na hrvatskoj i bosanskoj strani granice. Neslužbeno doznajemo da je riječ o bosanskom državljaninu iako policija, dok traje operativna obrada, ne želi otkrivati nikakve detalje o cijelom događaju.

Korisne informacije

– Kao prvo, žao nam je stradavanja djece. Naš prioritet je borba protiv organiziranog kriminala i apsolutna zaštita državne granice. Dakle, nije naglasak na imigrantima, nego na kriminalcima koji krijumčarenjem, nažalost, ugrožavaju njihove živote. Sinoćnja akcija zajedničko je postupanje triju policijskih uprava – Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske. Dat ćemo sve od sebe da razbijemo ovaj, u ovom trenutku, najopasniji oblik kriminala u Republici Hrvatskoj – kazao je načelnik PU zadarske Anton Dražina, koji je potvrdio kako su teške ozljede djeci "najvjerojatnije nanesene u pucnjavi".

Na pitanje je li policija morala pucati, Dražina je rekao:

– Policija je definitivno postupila u skladu sa svojim ovlastima. Životi policijskih službenika u tom su trenutku bili ugroženi, a kako je vozilo zatvorenog tipa, mi nismo mogli znati što se unutra nalazi, a kamoli da je u furgonu, u tom malom prostoru, 29 ljudi. Moglo se raditi o bilo kojem drugom obliku krijumčarenja, počevši od droge – rekao nam je Dražina.

Kako doznajemo, nesretne su obitelji krijumčarima platile 2800 eura po glavi za "put u bolji život", a prije jučerašnje tragedije, dva su mjeseca boravili u Srbiji, gdje su čekali pogodan trenutak za prijevoz preko Bosne i Hrvatske prema zapadnoj Europi.

Svi imigranti zatražili su azil u Republici Hrvatskoj, a uskoro će iz Srba biti prevezeni u prihvatni centar u hotelu "Porin" u Zagrebu. Policija s njima uspijeva komunicirati jer dvoje govore engleski jezik i, kako nam je potvrđeno, dobili su "korisne informacije" vezane uz ovaj krak južne migrantske rute.

Teški tereni

Na području Srba i Gračaca u zadnjih godinu dana bilo je 20-ak povremenih incidenata s migrantima, ali nikad s ovolikom skupinom ljudi.

– Ovi naši tereni su dosta teški, to je pokazala zima, jer smo imali puno manje pritiska nego u ravničarskim krajevima i graničnim prijelazima u Slavoniji. Trenutačno je najteže na karlovačkom području. U ovom trenutku smo spremi i ekipirani zaštititi kompletnu granicu koju pokriva zadarska policija – kazao je Dražina.

Pokušaj krijumčarenja ljudi na granici između Hrvatske i BiH ima dva glavna pravca. Sjeverni, koji krijumčari koriste iz BiH prema Karlovcu, i južni, koji ide preko Ljubuškog i Bihaća do područja Donjeg Lapca i Srba. Južni pravac se koristi rjeđe zbog teške konfiguracije terena i rijeke Une, no, sudeći po ovom slučaju, očito je i on postao frekventniji zbog većeg pritiska ilegalnih imigranata koji iz BiH žele što prije doći do neke od zemalja EU-a.

Zapušteni putovi

Samo na zadarskom području, granica duga 45 kilometara puna je zapuštenih šumskih putova i prolaza koji vode u Bosnu.

Kako nam je jučer rekao Dragan Vojvodić iz Neteka, koji je iz vlastite kuće udaljene stotinjak metara čuo pucnjeve u Raštikama, mještani toga kraja znaju putove kojima se lako i brzo može doći do Drvara i Martin Broda u Bosni.

– Toliko vam je tih prolaza i staza, da postavite jednog policajca do drugog, ne bi se mogli obraniti. Pa 500 metara odavde vam je Bosna. Slušamo mi ovdje tih priča o krijumčarenju ljudi, ali ja nikada nisam nikoga vidio – kaže Vojvodić.

Izvan životne opasnosti

Ravnatelj zadarske bolnice dr. Željko Čulina potvrdio nam je informaciju iz policije da je u četvrtak nešto poslije ponoći u zadarsku bolnicu primljeno dvoje 12-godišnjaka ozlijeđenih u vatrenom incidentu kod Srba.

Ravnatelj Čulina je rekao da još uvijek ne zna koje su nacionalnosti, odnosno državljanstva, ranjena djeca jer imaju problem s komunikacijom, zbog čega su zatražili angažman prevoditelja.

– Primili smo dvoje 12-godišnjaka. Dječak je primljen s prostrijelnom ranom lica. Metak mu je ozlijedio čeljust. Operiran je odmah nakon dolaska, intubiran je i sada se nalazi na jedinici intenzivnog liječanja. Izvan je životne opasnosti – kazao je dr. Čulina, koji je sinoć bio dežurni liječnik u zadarskoj bolnici.

– Druga ozlijeđena osoba je djevojčica. Njezino stanje je također izvan životne opasnosti. Ona je zadobila lakše tjelesne ozljede u predjelu lica, trbuha i desne ruke. Odmah nakon primitku u bolnicu medicinski je zbrinuta i sada se nalazi na odjelu dječje kirurgije – rekao je ravnatelj Čulina, dodajući da su djeca primljena sama, bez pratnje starijih osoba ili roditelja.

U bolnicu u Gospiću, prema informacijama iz policije, primljeno je sedam imigranata koji su lakše ozlijeđeni u kombiju tijekom pokušaja bijega. Ravnateljica gospićke bolnice Sandra Čubelić u četvrtak nije radila, a dežurna liječnica na Hitnom bolničkom prijemu nije nam mogla ništa reći o broju i stanju primljenih pacijenata zbog, kako nam je rekla, novog zakona o zaštiti podataka.
I. Nevešćanin

Oružje samo u nuždi

Vatreno oružje je na desetom mjesu popisa sredstva prisile kojih ima ukupno 13 navedenih u Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima. Policajac je ovlašten upotrijebiti vatreno oružje u četiri slučaja.

Prvi je nužna obrana, zatim u krajnjoj nuždi ako bez uporabe vatrenog oružja ne može otkloniti predstojeću opasnost za vlastiti ili život druge osobe, koja se na drugi način nije mogla otkloniti.

Nadalje, opravdana je upotreba službenog oružja, ako na drugi način ne može uhititi osobu zatečenu u kaznenom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od najmanje deset godina ili osobu za kojom je raspisana potraga zbog počinjenja takvog kaznenog djela.

Četvrti slučaj je ako na drugi način ne može spriječiti bijeg osobe koja je osumnjičena ili optužena za prethodno opisano kazneno djelo ili osobe koja je pobjegla s izdržavanje kazne zatvora za takvo kazneno djelo.

U istom zakonu navedena su i ograničenja uporabe sredstava prisile kao na primjer: s posebnim obzirom primjenjuju se prema djetetu, zatim osobi čije je kretanje znatno otežano te trudnici u vidljivom stadiju trudnoće i osobi koja je očigledno bolesna.

Uporaba vatrenog oružja nije dopuštena kad dovodi u opasnost život drugih osoba, osim ako je uporaba vatrenog oružja jedino sredstvo za obranu od napada ili otklanjanje opasnosti.

Uporaba vatrenog oružja nije dopuštena protiv djeteta ili maloljetnika, osim kada je uporaba vatrenog oružja jedini način za obranu od napada ili za otklanjanje opasnosti.

Katarina MARIĆ BANJE

Blamaža

Priopćenje policije u 09.25.:

"Nakon zaprimljene dojave da su policijski službenici na području Donjeg Lapca uočili kombi stranih nacionalnih oznaka za kojeg se sumnja da prevozi osobe koje su nezakonito prešle državnu granicu s BiH, a koji se nije zaustavio na dva pokušaja zaustavljanja, policijski službenici su na predjelu Raštele postavili blokadni punkt."

Načelnik PU Zadarske u 13.00.:

"Životi policijskih službenika u tom su trenutku bili ugroženi, a kako je vozilo zatvorenog tipa, mi nismo mogli znati što se unutra nalazi. Moglo se raditi o bilo kojem drugom obliku krijumčarenja, počevši od droge."

Plenković: Jako je loše to što su djeca ranjena

Slučaj hvatanja ilegalnih migranata na području Donjeg Srba komentirao je i premijer Andrej Plenković: 

“Hrvatska policija štiti granice od nezakonitih migracija, dobio sam inicijalnu informaciju od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, izražavam žaljenje zbog ranjavanja dvoje malodobne djece, mislim da je to jako loše, ali siguran sam da će istraga pokazati kako se to dogodilo i očekujem od policije da nastavi štiti našu granicu i boriti se protiv krijumčara ljudi, u ovom slučaju iz Bosne i Hercegovine”.

Sindikat: Želimo pucati bez puno priče

Opći sindikat MUP-a zatražio je u četvrtak proširivanje policijskih ovlasti, uključujući i uporabu sredstava prisile bez dugotrajnih opravdanja, reagirajući na postupanje zadarskih policajaca koji su nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja zaustavljanja kombija s migrantima zapucali prema vozilu pri čemu je ozlijeđeno dvoje djece.

Sindikat smatra da su policijski službenici postupili u krajnjoj nuždi odbijajući napad na sebe, ali što je najbitnije, spašavajući živote i samih migranata koji su zadobili ozljede od sulude vožnje bezdušnog kriminalca za kojeg su djeca i njihovi roditelji bili samo paketi na kojima će dobro zaraditi. Do nemilog događaja u Donjem Srbu, drže u sindikati, došlo je unatoč svim nastojanjima da se preventivnim mjerama, direktnim nadzorom državne granice i dubinskom pokrivanju prometnica i ilegalnih pravaca za prebacivanje migranata.

Naslovnica Crna kronika