Novosti Crna kronika

Maskirani lopovi

Naoružani palicama danima teroriziraju Split i okolicu: opljačkali tri trgovine, a djelatnici se od pretrpljenog straha gotovo ničeg ne sjećaju

Maskirani lopovi

Banda s palicama u rukama tri je puta u zadnjih šesnaest dana "posjetila" trgovine prehrambene robe po Splitu i okolici i uzela gotovinu iz blagajne.

Prvi takav slučaj policija je zabilježila 23. siječnja u Šibenskoj ulici, kada je razbojnik, podsjećajući da bi palicu mogao i upotrijebiti, uzeo četiri tisuće kuna iz blagajne, a 3. veljače su u Kaštel Gomilici također upala dvojica muškaraca te su po istom scenariju iz trgovine uzeli isti iznos kao i njihov pajdaš u Splitu.

Opisi preplašenih djelatnika bili su općeniti kada su davali iskaz policajcima, pa se njihovo zapažanje kretalo od "neke palice", "gumene palice" do "nešto u ruci nalik na palicu". U Splitu je bio jedan počinitelj, u Gomilici dva, od kojih je samo jedan držao palicu u ruci.

U srijedu oko 20.15 u prostoriju prodavaonice u Vinogradskoj ulici u Splitu ušla su dva muškarca i uz prijetnju palicama od uposlenice ukrali novac. Kada su iz blagajne uzimali novac, informatički sustav trgovine je upravo pao pa će se materijalna šteta utvrditi naknadno.

U trgovinama postoji sustav videonadzora, ali je problem što su svi počinitelji bili i maskirani. Dok ih se ne uhiti, nećemo znati je li riječ o uvijek istim ljudima ili je više provalnika u svoj "rad" uvelo kao važan detalj i palice. Gumene, drvene, plastične, to nitko ne zna. Ali je sasvim sigurno da taj "modni dodatak" dobro preplaši zaposlenike u trgovinama kada se ne sjećaju gotovo ničega.

Sva tri razbojstva počinjena su poslije 20 sati, kada se približava "vrijeme inkasa" jer većina trgovina zatvara u 21 sat.
 

Naslovnica Crna kronika