Novosti Crna kronika

njezina istina

'Fatalna ujna' otvorila dušu i po prvi put progovorila za medije: Moj nećak je monstrum, nikad nisam spavala s njim. Sad sam pronašla Boga i samo želim da mi vrate kćer

njezina istina

Četiri mjeseca od izricanja nepravomoćne presude kojom je na splitskom sudu oslobođena krivnje za optužbu da je poticala ubojicu svog supruga Domagoja Novoselnika (32) na zločin, Slađana Novoselnik (33) iz Virovitice smogla je snage i u razgovoru za Jutarnji list govorila o svom braku, odnosu s nećakom koji je osuđen za ubojstvo ujaka te nemogućnosti da vidi svoju sada desetogodišnju kćer koja živi s bakom, očevom majkom, na Hvaru.

Slađana Novoselnik je krajem rujna prošle godine na Županijskom sudu u Splitu oslobođena optužbe, dok je nećak, koji je u vrijeme zločina imao 17 godina, proglašen krivim i osuđen na osam godina zatvora za ubojstvo na podmukao način Domagoja Novoselnika u Vrisniku na otoku Hvaru u ljeto 2011. godine.

Oslobađajuća presuda objavljena je nakon što je provedeno drugo po redu suđenje. Vrhovni sud je ukinuo prvu osuđujuću presudu od 22 godine zatvora za nju zbog poticanja te 10 godina za nećaka zbog ubojstva. Od početka kaznenog postupka oboje optuženih je provelo u pritvoru maksimalno mogući rok, Slađana Novoselnik tri i pol godine, a optuženi mladić godinu i pol budući da se na njega primjenjuje Zakon o sudovima za mladež.

Raskalašeni život

Odmah na početku razgovora Slađana Novoselnik kategorički negira da je ikada imala seksualni odnos s nećakom, kojeg naziva monstrumom. Prema njezinim saznanjima, on se u tom razdoblju dopisivao barem s dvije djevojke, vodio je raskalašeni život pubertetlije i bio sklon alkoholu. Došao je iz Petrinje tog ljeta kod ujaka na Hvar kako bi nešto zaradio.

– Nikada nismo bili u vezi, kako je on poslije tvrdio, nikada nisam spavala s njime. Radila sam s Domagojem i mnogo se mučila, a živjeli smo u kući gdje je 24 sata bila moja svekrva, koja bi valjda primijetila da se nešto takvo događalo. Bog mi je svjedok da govorim istinu! – kaže Slađana, koja je nakon svega postala vrlo religiozna i utjehu nalazi u molitvi.

Ona tvrdi kako je te večeri išla ranije spavati, a Domagoj i njegov nećak ostali su slušati glazbu, čak sumnja da joj je mladić nešto stavio u kavu kao bi zaspala da bi on ostvario svoj naum. Kada se probudila, vidjela je krvavog supruga na podu i mladića s nožem u ruci pokraj njega, kaže. Ustrajno tvrdi da je svog supruga voljela, ali da im je najveći problem u braku bila njegova majka, koja je nije prihvaćala.

Upravo zbog toga, a i kasnijih događanja, Slađana nije vidjela kćer godinama jer je nakon smrti supruga završila u pritvoru i izgubila roditeljska prava te je baki dodijeljeno starateljstvo nad djevojčicom.

Navodno ona onemogućava susrete majke i kćeri, a takvoj situaciji pridonosi i Centar za socijalnu skrb, koji se ne osvrće na oslobađajuću presudu i ne povlači rješenje o oduzimanju roditeljske skrbi majci, navodi Slađana Novoselnik. Nije vidjela svoju kćer otkad je izišla iz pritvora 2015. godine, gdje su joj dovodili djevojčicu, ukupno tri godine. Imaju samo telefonski kontakt svake subote.

Brojni kontakti

Tijekom suđenja, jedan od elemenata koji nije išao u prilog Slađani Novoselnik jest činjenica da su u noći ubojstva ona i nećak izjavili policiji kako se Domagoj sam ubio te se tek nakon izlaska na mjesto događaja uvidjelo da je riječ o kaznenom djelu. U razgovoru za "Jutarnji" Slađana nije pojasnila taj sporni detalj.

Nadalje, kao jedan od temeljnih dokaza da su ona i mladić bili u vezi, osim izjave samog maloljetnika, na suđenju je pregledano telekomunikacijsko vještačenje koje je pokazalo da su tijekom godinu dana razmijenili više tisuća SMS poruka. Osim pisane komunikacije između malodobnika i supruge njegova sada pokojnog ujaka, zabilježeno je 400 sati razgovora preko mobitela.

Vrhovni sud je, prigodom ukidanja prve presude, u svom rješenju naveo kako za Slađanu Novoselnik smatraju kako nema dokaza da je poticala mladića na ubojstvo. U svojoj odluci o ukidanju presude naveli su kako se mora uzeti u obzir i da sam optuženi mladić negira ikakvu ulogu Slađane Novoselnik u stvaranju i održavanju volje za usmrćenje Domagoja Novoselnika.

Za drugo suđenje dali su jasnu uputu da se dobro ocijeni spada li nečinjenje, tj. nesuprotstavljanje odluci počinitelja, pod poticanje kao oblik sudioništva u ubojstvu. Samo postojanje ili nepostojanje intimnog odnosa za Vrhovni sud ne predstavlja poticanje na zločin i nešto po čemu bi Slađana Novoselnik trebala biti proglašena krivom.

Mladić se nakon izlaska iz pritvora oženio i dobio dijete te živi u Splitu. U očekivanju pravomoćnosti presude, Slađana Novoselnik nastavlja pravnu bitku za dijete.

 

Naslovnica Crna kronika