Novosti Crna kronika

pucnjava na škrapama

Miho Munja pušten kući s Firula: glavni dokaz je iskopao iz potkoljenice, ali policija se nada da bi ovi detalji mogli rasvijetliti slučaj

pucnjava na škrapama

Miho F. (26), koji je u ponedjeljak ranjen u noge ispred svoje kuće na Škrapama u Splitu, pušten je iz KBC-a Split i nalazi se na kućnoj njezi.

Njegove ozljede – a riječ je o prostrijelnoj rani nadkoljenice lijeve noge i površinskoj ozljedi lista desne noge – okvalificirane su kao lakše.

Tko je pucao na mladog Splićanina Mihu Munju? Policija tapka u mraku, on tvrdi da se sam ranio čisteći pištolj pred kućom; Hoće li snimke s nadzorne kamere rasvijetliti slučaj?

Policija je usredotočena na istraživanje crnog BMW-a iz kojeg je navodno pucano na Mihu, pa otpada onaj dio priče da je na njega pucano iz crnog audija. No, tko je vozio BMW i zašto je u Mihu pucano, još uvijek se istražuje, a ranjeni u tome nimalo ne pomaže.

'Kirurg' amater

Problem za policiju je i nedostatak materijalnih tragova na prizorištu, gdje su pronađene tri čahure od pištoljskog streljiva, ali nijedno ispaljeno zrno. Ono jedino koje je ostalo u desnoj nozi ranjenoga on je sam "iščačkao" i bacio u bolničku zahodsku školjku, a govori se da je policiju uvjeravao da je zrno čak i progutao.No, kako je moguće da netko sam sebi iz tijela izvadi metak?

Odgovor na to pitanje dao nam je dr. Hrvoje Tomasović s Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu, koji je više od 15 godina proveo na Hitnom kirurškom prijamu splitske bolnice i vidio "mali milijun" prostrijelnih, ustrijelnih i inih ozljeda.

– Ta priča mi malo sliči na priču o Chucku Norrisu, ali, eto, uzmimo zdravo za gotovo da je čovjek izvadio sam sebi metak iz natkoljenice. Prvo je i osnovno utvrditi gdje se to streljivo zaustavilo u tijelu. U slučaju da je dublje, blizu kosti ili žila, to je nemoguće. No, ako ozlijeđena osoba golim okom vidi zrno, ono se nalazi neposredno ispod kože i nije problem doći do njega, ozlijeđena osoba ga može izvaditi uz pomoć pincete, ruke – kazuje dr. Tomasović.

Ovakvih slučajeva je naš sugovornik vidio više puta u svojoj karijeri:

– Bilo je dosta takvih slučajeva, kada je metak bio tik ispod kože i osoba ga je mogla sama izvaditi. Naravno, u tom se slučaju ne radi o "čistom" medicinskom postupku, pa može doći do komplikacija da se rana zagnoji i slično.

Hoće li se Munji zagnojiti rana iz koje je metak sam izvadio, ne znamo, ali mu treba odati "priznanje" da je uspio učiniti ono što je naumio. Izvadivši metak i bacivši ga u zahodsku školjku, policiji je uništio dokaz.

Ne zalijeću se

Policija je s ruku ranjenoga uzela silikonske odljeve koji su poslani na vještačenje u MUP-ov centar "Ivan Vučetić", a tamo su završile i pronađene čahure.

Sudeći po tome da nema nikakvih uhićenja ni tri dana od ovog događaja, policiji nisu od velike koristi bile ni nadzorne kamere s obližnje pekarnice, ni iskazi očevidaca, mahom starijih gospođa koje su bile na ulici prilikom pucnjave.

Policija još uvijek nije riješila ni slučaj od 25. studenoga prošle godine, kada je sa po tri metka u svaku nogu na ulazu u Srinjine ranjen bivši Mister turizma Dalmacije, 33-godišnji Mario Bečić.

Privedena je bila nakon ranjavanja jedna muška osoba, određen joj je bio i istražni zatvor, ali je zbog nedostatka dokaza puštena, i to na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, s obzirom da je u spisu bilo vidljivo da je teško povezivati uhićenu osobu s djelom.

Sada se splitska policija, vjerojatno poučena lošim iskustvom otprije mjesec i pol dana, ne žuri, nego temeljito obrađuje slučaj. No, ni u prvom ni u drugom slučaju ranjavanja pravih rezultata još nema.

Naslovnica Crna kronika