Novosti Crna kronika

pokrenuli rulju

Šest Torcidaša osuđeno zbog izazivanja nereda u kojima je ozlijeđeno osam policajaca: najgore prošao 'kolovođa' Šimić, pogledajte kakav kaos je nastao na ulici nakon utakmice Split-Hajduk

pokrenuli rulju

Zbog izazivanja nereda nakon završetka nogometne utakmice između Splita i Hajduka u svibnju 2013. godine, na Općinskom sudu u Splitu nepravomoćno je osuđeno šest navijača Hajduka.

Najgore je, s bezuvjetnom kaznom od sedam mjeseci zatvora, prošao Josip Šimić, koji je označen kao poticatelj mnoštva na nasilje, dok su Mate Zečić, Niko Bebić, Milan Macan, Velibor Močević i Zvonimir Pavić dobili po šest mjeseci zatvora, što im je zamijenjeno radom za opće dobro, tako da se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada. Još jedan mladić koji je bio optužen oslobođen je krivnje.
Prema presudi, njih su šestorica proglašena krivima jer su 4. svibnja prije pet godina, oko 20.50, na kolniku Ulice Hrvatske mornarice, odmah nakon završetka nogometne utakmice, "zajedno sa skupinom od 500 do 700 navijača HNK 'Hajduk' nezadovoljnih cijenom ulaznica za predmetnu utakmicu i nerazjašnjenom smrću navijača HNK 'Hajduk' Marka Azapovića, u cilju narušavanja javnog reda, sudjelovali u neredima".

Osam ozlijeđenih policajaca

Najprije ih je Šimić preko megafona pozvao da prijeđu cestu i krenu prema zaštitnim ogradama te su oni i došli do južne šetnice uz stadion RNK "Split", pa rukama i nogama srušili zaštitne ograde.Bocama, kamenjem, pirotehničkim sredstvima i drugim predmetima gađali su policajce koji su bili raspoređeni na osiguranju vanjskog platoa južne strane stadiona, a kada je policija formirala kordon kako bi odblokirala prometnicu, oni su se, stoji u presudi, zalijetali prema kordonu i na policajce bacali stolice, boce, kamenje, pirotehnička sredstava i druge predmete te su čupali stabla i prometne znakove. Pritom je ozlijeđeno osam policajaca.

 

Naslovnica Crna kronika