Novosti Biznis

poziv partnerima

Ambiciozni planovi HEP-a: povećava se udjel obnovljivih izvora energije na više od 50 posto

poziv partnerima

Do kraja ove godine otvoren je poziv koji je HEP objavio početkom veljače zainteresiranim partnerima za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije na području Hrvatske. Kako su nam kazali u Hrvatskoj elektroprivredi, riječ je o nastavku HEP-ovih aktivnosti širenja korištenja obnovljivih izvora energije integracijom u vlastiti proizvodni portfelj projekata obnovljivih izvora energije koji su već završeni ili su u visokom stupnju razvoja.

Poziv je upućen jedinicama lokalne samouprave (gradovima i općinama) zainteresiranima za izgradnju sunčanih elektrana, te pravnim i fizičkim osobama koje razvijaju projekte sunčanih elektrana, ali i onima koje već imaju u pogonu vjetroelektrane ili hidroelektrane.

Kako su nam rekli u HEP-u, ovaj bi poziv, zajedno s ostalim HEP-ovim projektima u segmentu proizvodnje električne energije, trebao dovesti do ostvarenja ambicioznog plana kojim je predviđeno da će udjel obnovljivih izvora u HEP-ovoj proizvodnji električne energije s oko 35 posto u 2018. godini porasti na više od 50 posto u 2030., a do 2050. godine na čak oko 70 posto, odnosno na dvostruko veću vrijednost nego danas.

– HEP već danas više od 70 posto električne energije kojom raspolaže za potrebe svojih kupaca dobiva iz izvora koji ne emitiraju CO2, a to su proizvodnja u vlastitim hidroelektranama, otkup električne energije proizvedene iz elektrana na obnovljive izvore energije u sustavu poticaja i preuzimanje električne energije iz Nuklearne elektrane Krško, koja je u 50-postotnom vlasništvu HEP-a. U 2018. godini udjel izvora koji ne emitiraju CO2 iznosio je čak 73 posto, po čemu je HEP u samom vrhu srodnih kompanija u Europi – ističu u Hrvatskoj elektroprivredi.

Kako bi u proizvodnji električne energije HEP grupa povećala današnji udjel obnovljivih izvora s 35 na planiranih više od 50 posto u 2030. godini, bit će potrebno povećati proizvodnju iz obnovljivih izvora sa sadašnjih šest na čak devet milijardi kilovatsati u prosječnoj hidrološkoj godini. Taj cilj HEP planira ostvariti revitalizacijom, odnosno povećanjem snage i proizvodnje postojećih hidroelektrana, izgradnjom novih hidroelektrana te ulaganjima u vjetroelektrane, sunčane elektrane i ostale obnovljive izvore energije.

U HEP-u informiraju da će ciklus revitalizacije postojećih hidroelektrana, vrijedan 3,6 milijardi kuna, do 2028. godine obuhvatiti modernizaciju niza hidroelektrana. Osim produljenja vijeka trajanja elektrana, HEP će u obnovljenim hidroelektranama dobiti 160 megavata nove snage, što odgovara snazi jedne velike elektrane koja bi bila šesta po veličini među postojećim HEP-ovim hidroelektranama.

Od projekata izgradnje novih hidroelektrana posebno se ističe projekt HES Kosinj/HE Senj 2, koji će, uz ulaganja od 3,7 milijardi kuna, postojeći hidroenergetski sustav na slivu rijeka Like i Gacke ojačati za dodatnih 412 megavata. U HEP-u navode da su u tijeku pripremne aktivnosti za izgradnju objekata u sklopu hidroenergetskog sustava Kosinj.

Ova je godina za HEP u znaku i novih solarnih elektrana. U 2019. planiraju početi izgradnju sunčanih elektrana na Cresu i Visu te u blizini Vrlike. U visokoj su fazi i pregovori o preuzimanju jednog projektnog društva za izgradnju vjetroelektrane. U slučaju povoljnog ishoda, HEP će time snažno zakoračiti i u sektor vjetroenergije. Sva četiri projekta nastala su u suradnji s partnerima, jedinicama lokalne samouprave i tvrtkama.

Sunčeva energija

– Sunčane elektrane koriste obnovljivi izvor energije, bez emisija stakleničkih plinova, što se uklapa u globalna nastojanja za ublažavanje klimatskih promjena. Zbog dobre osunčanosti, sunčane elektrane su tako dobar izbor upravo na otocima i sličnim izoliranim područjima. Važnost sunčanih elektrana je velika i zbog činjenice da će električnu energiju najviše proizvoditi onda kad je najpotrebnija – u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističke sezone – ističu u HEP-u.

Naslovnica Biznis