Novosti Biznis

Sud u Londonu priznao 'lex Agrokor'

Konačno je poznato koliko i kome je dužan koncern te koliku plaću prima Ramljak

Sud u Londonu priznao 'lex Agrokor'

13:27 - Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izjavio je u četvrtak kako je postupak izvanredne uprave u Agrokoru trenutno najveći postupak restrukturiranja u Europe, a iznio je i podatak kako će troškovi svih savjetnika u postupku, kojih je više od 140, iznositi između 58 i 69 milijuna eura, ovisno o trajanju postupka.

Na konferenciji za novinare na kojoj je objavljeno stanje ukupnih priznatih tražbina prema Agrokoru, Ramljak je istaknuo da je to bila zadnja informacija koju je izvanredna uprava bila dužna objaviti te da sada s tim podatkom "svi zajedno možemo krenuti prema dogovoru s vjerovnicima oko konačnog cilja, a to je konačna nagodba s vjerovnicima".

Izvanredna Uprava Agrokora, naime, izvijestila je da je ukupno priznato 41,2 milijarde kuna tražbina vjerovnika i dobavljača prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima, a osporeno 16,5 milijardi kuna

Ramljak je ustvrdio da iznos osporenih tražbina od 16,5 milijardi kuna nije mali. "Svjestan sam da je ukupni iznos tražbina 58 milijardi kuna, i ovih 16,5 milijardi u cijelom postupku nagodbe mogu biti vraćene, tj. mogu biti priznate, tako da s te strane cijelo vrijeme baratamo s 58 milijardi kuna ukupnih tražbina. Ukoliko se ostvare pravni uvjeti da se neke tražbine još dodatno priznaju, normalno da ćemo ih i priznati", rekao je Ramljak.

Najavio je i kako će izvanredna uprava, zbog interesa javnosti i transparentnosti ovog postupka, od slijedećeg mjeseca u svom redovitom izvješću objavljivati i troškove cijelog tog postupka.

Ujedno je predstavio i dosadašnje troškove svih savjetnika, rekavši da na postupku, koji obuhvaća ukupno 160 kompanija, "radi 19 profesionalnih savjetnika, odnosno ukupno 141 najbolji stručnjak u financijskom, pravnom ili u pogledu poslovnog restrukturiranja", ocijenivši da je u ovom trenutku to najveći postupak restrukturiranja koji se vodi u Europi.

"Procijenjena ukupna naknada do kraja ovog postupka za profesionalne savjetnike će iznositi negdje oko 58 milijuna eura. Ovisno o duljini trajanja procesa, a ja se iskreno nadam se da će trajati što je kraće moguće, do proljeća slijedeće godine i do uspješnog sklapanja nagodbe, trošak se može povećati na 69 milijuna eura za sve savjetnike koji su angažirani. To je na ukupni dug ove kompanije negdje manje od 1 posto", kazao je Ramljak.

Naveo je i da u taj iznos nisu uključeni troškovi koje je Agrokor imao oko angažmana savjetnika Alvarez&Marsal, kao ni troškovi revizorske kuće PriceWaterhouseCoopers od oko 1,6 milijuna eura te troškovi bivšeg revizora, tvrtke Baker Tilly Hrvatska, koji za 2016. iznose oko 4,7 milijuna eura. 

Prema podacima koje je predstavio, dosadašnji troškovi savjetnika za restrukturiranje, do 30. rujna ove godine, iznose približno 9 milijuna eura, troškovi financijskih savjetnika oko 3,3 milijuna eura, a pravnih 6 milijuna eura, odnosno oko 8 milijuna eura, ako se doda i iznos za listopad. Dakle ukupno do 30. rujna trošak svih savjetnika je 18,2 milijuna eura, rekao je Ramljak.

Njegova mjesečna plaća, pak, u bruto iznosu iznosi 118.940,70 kuna, a u neto iznosu 71.395,52 kuna.

Zahvaljujući svim savjetnicima, Ramljak je istaknuo da su došli tek do pola puta, ali da je "motiv još uvijek vrlo visok u svih nas i siguran sam da ćemo do kraja ovog cijelog postupka postići uspješnu nagodbu".

12:17 - Izvanredni povjerenik Ante Ramljak u četvrtak je izjavio da je sud u Londonu priznao zakon o postupku izvanredne uprave u Agrokor tako da nijedna tužba koja se pokrene u Londonu neće moći biti vođena, osim u postupku cijelog procesa izvanredne uprave.

Kako je Ramljak pojasnio na početku novinske konferencije na kojoj se prezentiraju ključne informacije o tražbinama vjerovnika i dobavljača prema koncernu Agrokor, to znači da će sve tužbe koje se budu pokretale na britanskim sudovima biti vraćene u postupak na hrvatske sudove.

"Mislim da je to jedna vrlo značajna informacija za sve", kazao je Ramljak, dodavši da ona govori da su bili na ispravnom putu i da to u velikoj mjeri olakšava cijeli postupak izvanredne uprave.

Kako su mediji ranije pisali, donese li sud u Britaniji takvu odluku, to će dovesti do zastoja u arbitražnom procesu kojim ruski Sberbank traži 1,1 milijardu eura. Sberbank osporava priznavanje procesa restrukturiranja pred sudovima u Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

11:46 - Ukupni iznos priznatih tražbina vjerovnika i dobavljača Agrokora, prema tablicama koje je u četvrtak objavio Trgovački sud u Zagrebu, doseže 41,23 milijarde kuna, dok je 16,54 milijarde kuna tražbina osporeno.

Trgovački sud u Zagrebu objavio je tablice o tražbinama prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima, kao i tablice o razlučnim i izlučnim pravima, iz kojih se vidi da je iznos ukupnih priznatih tražbina 41,23 milijarde kuna, a osporeno 16,54 milijarde.

Nedavno je izvanredni povjerenik Ante Ramljak izjavio da se iznos priznatih i nepriznatih tražbina kreće oko 58 milijardi kuna, a u taj iznos uključena su i potraživanja između kompanija unutar sustava Agrokor.

Od ukupno prijavljenih tražbina, vjerovnici imaju razlučnih prava na iznos od 8,17 milijardi kuna. Pritom se na Agrokor d.d. odnosi 1,88 milijardi kuna tražbina koje vjerovnici imaju osigurane. Najviše razlučnih prava u sklopu toga ima Adris, u iznosu od 1,2 milijarde kuna.

U ukupnim prijavljenim tražbinama prema Konzumu, 1,45 milijardi kuna je razlučnih prava, pri čemu najviše ima PBZ, 665 milijuna kuna.

Vjerovnici Belja imaju razlučna prava vrijedna 582 milijuna kuna od čega najviše Zagrebačka banka, 466 milijuna kuna. Vjerovnici Vupika imaju 580 milijuna kuna razlučnih prava, od čega najviše Zagrebačka banka, 375 milijuna kuna; vjerovnici Žitnjaka 544 milijuna kuna razlučnih prava, od čega Zagrebačka banka 375 milijuna kuna, dok vjerovnici Jamnice imaju 568 milijuna kuna razlučnih prava, a većina se odnosi na Franck, pokazuju podaci objavljeni na Trgovačkom sudu.

Izvanredna Uprava Agrokora u podne će na konferenciji za novinare predstviti ključne informacije vezne uz prijavu tražbina.
Inače, izvanredni povjerenik je prema Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja obvezan sastaviti tablice prijavljenih tražbina te razlučnih i izlučnih prava i u njima naznačiti priznaje li ih ili osporava.

Odredbe Zakona o postupku izvanredne uprave ne predviđaju održavanje ispitnog ročišta na kojem bi se izvanredni povjerenik mogao dodatno očitovati priznaje li ili osporava svaku pojedinu tražbinu, već svoje očitovanje daje samo u tablicama, nakon čije objave teče rok od osam dana za osporavanja od strane drugih vjerovnika.

Izvanredni povjerenik ne može tablice mijenjati na način da naknadno daje novo, drugačije očitovanje o nekoj tražbini koju je već ispitao, već se činjenično i pravno stanje rješava kroz parnične postupke.

Kako je ranije izvjestila izvanredna Uprava, ukupna imovina Agrokora zadnjeg dana 2016. bila je 41,75 milijardi kuna, te je bila 10,3 milijardi manja nego što pokazuje izvješće za 2015. Ukupnu imovinu krajem 2015. revizori su smanjili za 752 milijuna kuna, na 52 milijarde kuna.

Ukupne obveze Agrokor grupe, prema revizorskom izvješću, iznosile su na kraju 2016. godine 56,28 milijardi kuna. Prepravljeno izvješće za 2015. govori o konsolidiranim obvezama od gotovo 55 milijardi kuna, naprema 45,3 milijarde, koliko je iskazala prijašnja uprava. To je razlika od 9,7 milijardi kuna.

Ukupni kapital Agrokor grupe na kraju 2016. bio je negativan, odnosno evidentiran je gubitak iznad vrijednosti kapitala od 14,5 milijardi kuna.

Naslovnica Biznis