Novosti Biznis

RIZIČAN KAPITAL

Atraktivno i interesantno preuzimanje: sin bivšeg čelnika NATO-a ulazi u hrvatski fond Nexus

RIZIČAN KAPITAL

Nexus Private Equity Partneri d.o.o., društvo za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima rizičnog kapitala, moglo bi uskoro promijeniti vlasnika, a jedan od ključnih strateških partnera u preuzimanju, prema informacijama kojima raspolažemo, jest Henrik Fogh Rasmussen.

Rasmussen je naturalizirani američki državljanin, sin bivšeg danskog premijeraAndersa Fogha Rasmussena i bivšeg glavnog tajnika NATO-a u čijem je mandatu aktualna predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović bila pomoćnica glavnog tajnika. Jedno je vrijeme predsjedao i Europskom unijom.

Henrik Rasmussen je rođen u Danskoj, ali 2010. je postao američki državljanin, a prvi posao mu je bio u DCI grupi, američkoj konzultantskoj kući iz Washingtona, specijaliziranoj za geopolitička pitanja. Trenutno je predsjednik američke konzalting tvrtke Argonne Global, član je Atlantskog saveza Sjedinjenih Američkih Država, a bio je osnivač društva za upravljanje fondovima rizičnog kapitala Cimbria Capita.

Pozajmice Agrokoru

Podsjetimo, fond Nexus ulaganje d.o.o., pod upravljanjem Nexus Private Equity Partneri, nedavno se našao pod povećalom javnosti, a Hrvatska agencija za nadzor usluga pokrenula je istragu zbog toga što je u kolovozu i listopadu 2016. iz vlastitih sredstava odobrilo kratkoročne pozajmice društvu Agrokor, iako su ta sredstva bila namijenjena za ulaganje u društvo Zagreb-Montaža, ukupno oko 38 milijuna kuna.

Problem je u tome što je Nexus ulaganje fond gospodarske suradnje u kojem je investitor Hrvatska banka za obnovu i razvoj, koja je sudjelovala u tom financiranju Zagreb-Montaže, a nitko iz fonda nije obavijestio HBOR o prenamjeni sredstava u kredit za Agrokor. Iako su postojali dobri instrumenti osiguranja za taj kredit, zbog krize u Agrokoru ti su instrumenti postali bezvrijedni, pa će novac ulagača, uključujući i onaj hrvatskih poreznih obveznika, biti tek manjim dijelom naplaćen u okviru "lex Agrokor".

Iz Nexusa su tim povodom objašnjavali kako su navedena sredstva u tom trenutku predstavljala višak likvidnosti, te da je odobravanje navedenih kratkoročnih pozajmica Agrokoru, uz tržišne uvjete i odgovarajuće instrumente osiguranja, za svrhu imalo isključivo generiranje financijskog povrata na trenutno neangažirana sredstva, ali neće biti čudno ako Hanfina odluka u ovom slučaju bude rezultirala i gubitkom licencija nekih članova uprava i financijskom kaznom za fond.

Upravo zbog svih tih problema, a pogotovo zbog gubitka likvidnosti Zagreb-Montaže, vlasnici – partneri Nexusa su, doznali smo, aktivno tražili moguće rješenje, a ono uključuje prodaju 70 posto vlasništva Nexusa. Ugovor o prodaji je, kažu neslužbene informacije, već potpisan i upućen u Hanfu, koja mora dati odobrenje tog procesa.

Orešković i Mihanović

Kako nam je rečeno, većinski paket Nexusa otkupit će hrvatsko posebno društvo SPV (Special Purpose Vehicle) čiji će vlasnici biti povezane inozemne pravne osobe, a čiji identitet još ne znamo. Njihov partner za Adria regiju je Damir Mihanović, a Rasmussen i Mihanović su se, doznajemo, upoznali prekoLuke Oreškovića, harvardskog diplomanta i partnera u investicijsko-konzultantskoj kompaniji Spitzberg Partners, vodećoj njemačkoj investicijskoj tvrtki.

Luka Orešković, bivši član Gospodarskog vijeća predsjednika RH Ive Josipovića, sin jeStipe Oreškovića, bivšeg predsjednika Uprave EPH i profesora na Medicinskom fakultetu u Zagrebu te predavača na Harvardu.
Mihanović je, podsjetimo, bio glavni svjedok protiv Ive Sanadera u aferi "Fimi Media", a nedavno je dao otkaz na mjesto predsjednika Uprave Croatia zdravstvenog osiguranja. Ovog je petka, kako doznajemo, preuzeo dužnost izvršnog partnera u Nexusu, a istovremeno upravlja SPV-om, preko kojeg će se provesti kupnja Nexusa.
Do zaključenja ovog broja nismo uspjeli doći do podatka o tome tko će biti novi investitori u Nexus, osim da će glavni strateški savjetnik, kao što smo već istaknuli, biti Rasmussen, koji će biti i predsjednik savjetodavnog odbora.

Vide priliku za zaradu

Neslužbeno smo doznali i kako je Rasmussen, kao i budući investitori, detaljno upoznat s aferom "Agrokor" u kojoj se našao Nexus, te su spremni na to da fond snosi sve potrebne konzekvencije ako Hanfa utvrdi da je bilo nezakonitosti ili velikih propusta u odlukama o poslovanju fonda. No, oni se nadaju, a zato i ulažu, da fond ipak neće izgubiti upravljačku licenciju.

Stoga očekuju brzo Hanfino odobrenje "kupoprodajnog" ugovora između Nexusa i SPV-a kako bi se što prije omogućila financijska injekcija za Zagreb-Montažu u iznosu od 40 milijuna kuna, ali i nastavila daljnja investicijska aktivnost fonda. Ako sve proceduralno prođe kako treba, očekuje se postavljanje nove uprave i savjetničkog tima Nexusa, s tim da članovi uprave moraju dobiti licenciju Hanfe za obavljanje svojeg posla.

Na pitanje zbog čega se Rasmussen uključio u ovaj projekt, rečeno nam je kako u Hrvatskoj vidi investicijski potencijal i priliku za realnu zaradu, a Nexus bi im, osim toga, bio i platforma za ulaganja u Adria regiji.

Ne pokrivamo 'aferu Agrokor'

Na spekulacije kako se zapravo radi o tome da bivši vlasnici Nexusa zapravo nastoje "pokriti" aferu "Agrokor" s pomoću profesionalnog ugleda i političkog kredibiliteta Rasmussenova oca, odgovoreno nam je kako su Rasmussen mlađi i njegovi investitori već prije imali planove o preuzimanju Nexusa, a da je afera "Agrokor" samo stvorila dodatni pritisak na aktualne vlasnike da prodaju većinski udio.

– Nema ovdje nikakvog "pokrivanja", radi se o čistom biznisu i investicijskom poslu u kojem se očekuje profit – rekla nam je osoba uključena u ovaj posao.

Naslovnica Biznis