Novosti Biznis

ZABORAVNI IVICA

I Fina stišće Todorića: perjanicama 'Agrokora' stiže milijun kuna kazne, zakon kršili 'Konzum', 'Jamnica', 'Ledo', 'Zvijezda', 'Tisak', 'Solana Pag'...

ZABORAVNI IVICA

Čak 32 tisuće i 132 tvrtke nisu na vrijeme predale svoja izvješća o poslovanju u prošloj godini, čime se smiješi nezanemariv proračunski prihod

Način na koji je 'Agrokorom' donedavno upravljao negov osnivač Ivica Todorić ilustrira i najnoviji podatak Financijske agencije: 13 tvrtki iz sastava tog koncerna nije na vrijeme prijavilo poslovna izvješća za prošlu godinu, zbog čega bi 'Agrokor' mogao državi platiti globu veću od milijun kuna.

Predane ovlasti

- Prema Zakonu o računovodstvu, za obveznike koji nisu dostavili godišnje financijsko izvješće propisana je novčana kazna u iznosu od deset tisuća do sto tisuća kuna, a odgovornoj osobi u iznosu od pet tisuća do dvadeset tisuća kuna - navodi se u priopćenju Fine, kojoj je Ministarstvo financija predalo ovlasti prikupljanja financijskih izvješća kompanija radi plaćanja poreza na dobit, ali i prekršajni progon onih tvrtki koje izvješća ne predaju na vrijeme. Takvih je tvrtki, prema podacima Fine, čak 32 tisuće i 132!

Na prekršajnim sudovima naći će se odjednom više od 30 tisuća predmeta u kojima Fina traži kažnjavanje tvrtki za neprijavljivanje poslovnih izvješća, za što je, inače, rok istekao krajem travnja ove godine. Doduše, iz popisa prekršitelja vidljivo je da ima tvrtki od kojih se kazna jednostavno ne može naplatiti jer su u stečaju bez ikakve imovine.

- Prekršajni nalozi donijet će se protiv svih obveznika koji su počinili prekršaj, neovisno o tome jesu li u stečaju ili likvidaciji - poručili su nam iz Fine. U svakom slučaju, smiješi se nezanemariv proračunski prihod za državu protiv prekršitelja računovodstvenog zakona, samo što je teško prognozirati kada će globe biti i naplaćene.

- Protiv poduzetnika koji nisu postupili sukladno odredbama Zakona o računovodstvu Fina provodi prekršajni postupak kao ovlašteni tužitelj prvi put ove godine te u ovom trenutku ne možemo predvidjeti vremensko trajanje postupka - kažu u toj agenciji.

Iz sastava 'Agrokora' prekršitelji zakona su 'Konzum', 'Jamnica', 'Ledo', 'Zvijezda', 'Tisak', 'Solana Pag', 'M-Start', 'Velpro', 'Mladina', zatim i dio PIK-ova (Belje, Vrbovec i VUPIK) te sam 'Agrokor' d.d.

Otuda, gledajući da se u velikoj većini slučajeva kod tvrtki iz sastava 'Agrokora' koje će 'Fina' prekršajno goniti radi o velikim trgovačkim društvima kojima je namijenjena i najveća kazna za neprijavljivanje poslovnih izvješća, može se procijeniti da će 'Agrokor' platiti 'buletu' veću od milijun kuna.

A sve zbog nemara i pristupa Ivice Todorića da je 'Agrokor' država u državi, a zacijelo i zbog prikrivanja stvarnog stanja u koncernu i na ovaj način. Naime, Fina je dužna javno objaviti jedan dio dokumentacije koju im tvrtke dostavljaju po računovodstvenom zakonu, a Todoriću to očito nije odgovaralo.

Premalo vremena

Moguće je da se među tvrtkama koje će Fina prekršajno goniti nalazi još neko trgovačko društvo u sastavu 'Agrokora' jer Vladin povjerenik u toj kompaniji Ante Ramljak svako malo utvrdi da je dio nekadašnjeg Todorićeva koncerna bila još neka tvrtka. Tako su u srpnju pod Ramljakovu upravu stavljene još dvije tvrtke, pa ih sada ima 76.

Budući da je Ante Ramljak stupio na čelo 'Agrokora' 10. travnja ove godine, imao je dvadeset dana vremena predati potrebna poslovna izvješća Fini.


TKO JE PREKRŠIO ZAKON
'Konzum', 'Jamnica', 'Ledo', 'Zvijezda', 'Tisak', 'Solana Pag', 'M-Start', 'Velpro', 'Mladina', dio PIK-kova (Belje, Vrbovec i VUPIK) te sam 'Agrokor' d.d.


'Čekamo reviziju poslovanja'

Potvrdivši nam da 'Agrokor' i tvrtke u njegovu sastavu državi nisu dostavili poslovna izvješća za 2016. iako ih na to obvezuje Zakon o računovodstvu, iz izvanredne uprave 'Agrokor' jučer su taj postupak obrazložili potrebom da se izvrši revizija poslovanja koncerna u prošloj godini.

- Radi provedbe revizije konsolidiranih i pojedinačnih financijskih izvještaja Agrokora d.d. i ovisnih društava angažiran je revizor PricewoterhouseCoopers. Financijski izvještaji će biti objavljeni po završetku procesa revizije - poručili su nam iz 'Agrokora'. Napominju kako je izvanredna uprava po preuzimanju koncerna 27.travnja ove godine upozorila javnost da se ne oslanja na financijska izvješća prethodne uprave predvođene Ivicom Todorićem, te tvrde da su o potrebi revizije i nepovjerenju u izvještaje bivše Uprave 'Agrokora' izvijestili i 'Financijsku agenciju'.

Naslovnica Biznis