Novosti Biznis

NEW YORK

Američki ulagači tužili francusku banku Societe Generale

NEW YORK

Ulagači su pred američkim sudom podnijeli zajedničku tužbu protiv francuske banke Societe Generale, tvrdeći da ih je obmanula glede stupnja svoje izloženosti riskantnim američkim hipotekarnim kreditima.

Banka i njezin izvršni direktor Daniel Bouton "navodili su ulagače na pogrešne zaključke o bančinim aktivnostima i izloženosti na tržištima drugorazrednih hipotekarnih zajmova", stoji u priopćenju pravne tvrtke koja zastupa tužitelje.

Tužbu je saveznom sudu u gradu New Yorku podnijela odvjetnička tvrtka Cohen Milstein Hausfeld & Toll.

Ulagači su se požalili i na izostanak pravovremene reakcije na signale o nepravilnostima u trgovanju jednog dijela njezinog poslovanja, što je rezultiralo ogromnim gubicima.

Banka je tako optužena za nedostatne kontrole i nepoduzimanje odgovarajućih koraka na temelju informacija o neregularnim i neovlaštenim aktivnostima u sklopu bančine platforme za trgovinu derivatima Delta One, kojima je upravljao trgovac Jerome Kerviel.

Tužitelji ukazuju i na navodno trgovanje na temelju povlaštenih informacija jednog od najviših američkih dužnosnika i člana upravnog odbora banke Roberta Daya, ističe se nadalje u priopćenju.

Uprava banke u sjedištu u Parizu priopćila je kako za sada nema nikakvih komentara na tu tužbu.

Tužba je podnijeta u ime svih ulagača u bančine ADR-ove (American depository receipts), kojima se trguje na američkom tržištu, te svih američkih kupaca dionica Societe Generalea na međunarodnim tržištima u razdoblju od 1. kolovoza 2005. do 23. siječnja 2008.

ADR je certifikat američke depozitarne banke a predstavlja strane dionice koje neka banka ima u svom portfelju.

Potezi te druge po veličini francuske banke američkim su i europskim ulagačima uzrokovali velike gubitke, zaključuje se u priopćenju odvjetničke tvrtke.

Banka je u 2007. izvijestila o 82-postotnom padu godišnje dobiti u odnosu na godinu ranije, većim dijelom zbog skandala oko Kervielovih malverzacija, koji su Societe Generaleu uzrokovali gubitke u visini 4,9 milijardi dolara.

()

Naslovnica Biznis