Novosti Biznis

tvrtka koja je narasla svemu usprkos

Korčulanski transformatori jači od kineske konkurencije

tvrtka koja je narasla svemu usprkos

‘Transformatori’ d.o.o. godišnje isporuče proizvoda vrijednih šest milijuna kuna, kvalitetom se uspješno nose na svjetskom tržištu, dok 30 posto proizvodnje plasiraju u Hrvatskoj

‘Transformatori’ d.o.o. godišnje isporuče proizvoda vrijednih šest milijuna kuna, kvalitetom se uspješno nose na svjetskom tržištu, dok 30 posto proizvodnje plasiraju u Hrvatskoj

FOTO: Željan Petković
Transformatori d.o.o. iz Smokvice, tvrtka s 20 zaposlenika, s proizvodnim programom ugradbenih mrežnih jednofaznih i trofaznih transformatora od 100 do 630 kVA, jedna je od otočnih perjanica u izvozu na zapadnoeuropsko tržište kojemu pripada 70 posto ukupne proizvodnje.

Malena tvrtka velika srca i snage izdržala je velik gubitak tržišta u bivšoj zajedničkoj državi i od 1993. godine otvorila vrata zahtjevnome talijanskom i njemačkom tržištu.

Kvalitetom svojih proizvoda tamo je uspjela i ostati, unatoč ulasku, u posljednje vrijeme, konkurentskih tvrtki iz Kine, Poljske i Rumunjske koje “dampinškim” cijenama uništavaju konkurenciju. Iako su im tansformatori jeftinijih od korčulanskih, hrvatska je kvaliteta neusporediva, pa se tvrtka nosi s nemilosrdnom konkurencijom s istočnoeuropskog tržišta i tržišta Dalekog istoka.

Ostalih trideset posto proizvodnje Smokvičani plasiraju na domaće tržište, najviše za potrebe Končara i domaće brodogradnje, gdje sudjeluju sa 30 posto ukupne domaće proizvodnje jednofaznih i trofaznih, ugradbenih, mrežnih transformatora.

Tvrtka je profitabilna, posluje s dobitkom i od 2000. godine bilježi konstantni rast proizvodnje od 10 posto. Godišnja proizvodnja kreće se od 200 do 250 tisuća jedinica. Riječ je o 70 do 80 tona gotovog proizvoda, isporučene vrijednosti od oko šest milijuna kuna.

- Uspjeli smo se održati tridesetak godina koliko poslujemo u različitim okolnostima. Maksimalno smo racionalizirali sustav proizvodnje, no velik nam je uteg u poslovanju nabava repromaterijala: bakra, željeza, lima, tafalina, izolacijskog materijala. Riječ je o burzovnoj robi koja podliježe svim mogućim poremećajima na tržištu - kaže upravitelj ing. Nenad Radovanović.

Smatra da bi Vlada mogla više pomoći u stimulaciji otočnih proizvodnih tvrtki i tako olakšati poslovanje i opstanak. Među ostalim problemima, tu je i nerealan tečaj kune koji, kakav je danas, stimulira trgovce, a ne proizvođače - izvoznike. Otočanima je taj problem, ukomponiran s ostalima, još naglašeniji.

Naslovnica Biznis