Novosti BiH

Nehuman čin

U BiH razbijene ploče pogubljenih Briševljana: Tri su ploče razbili, ko da su ih dvaput pobili, ko da su ih mrtve iskopali

Nehuman čin

Srce je ljeta, a vi u goloj vodi sebi kopate grob. U svojoj zemlji.

Ljudi, pa to nije ljudski, ja to odbijam. Dobro, kažu žedni vojnici. Pa vas zatuku krampom.

Onda su tu mučki pobili još dvanaestero, al im ni to nije utažilo žeđ, pa su pošli dalje selom: sve skupa – 67 mještana je umoreno u briševskom pokolju, pokraj rudarske Ljubije i Prijedora koncem srpnja 1992. godine. Kad je već tu, hrabra vojska sve je zgazila čizmom i sravnila sa zemljom.

Nisu se Hrvati zaduga vraćali na tu svoju bosansku grudu, po rubovima Republike Srpske.

Mnogo kasnije, ravno prije dva mjeseca, potomci pogubljenih označili su širom nestalog Briševa sve pojedinačne i masovne grobnice, postavivši 16 ploča s ispisanim imenima. Tek diskretan spomenak, komu li bi mogao zametati?!

Nije trebalo dugo - otprilike po dan za svakog ubijenog - da netko porazbija znamenje. Javio nam Zdravko Marijan, predsjednik Udruge Briševo.

- Tri su ploče stukli, s trinaest imena Ivandića, Mlinara, Buzuka i Lovrića. Ko da su ih ponovno ubili... Ko da su ih mrtve iskopali, pa još jednom smakli i zapečatili. Eto, tako mi to doživljavamo. A bio sam ja na Briševu i nekidan, sve je bilo u redu. Poslije su mi javili da je porazbijano, već je i policija bila na terenu. Ne vjerujem da je bilo organizirano i planirano, jer druge ploče nisu dirali, pa ni one koje su bile usput do ovih triju, ali to je već policijski posao, da sve otkriju i počinitelje što prije pronađu, kaže nam Zdravko.

Vratio se na Briševo, i on će kasnije na policiju, a nove ploče već je naručio. One polomljene će sačuvati negdje i izložiti ih jednom kada naprave spomen-sobu. Kaže da je stigao i Franjo Komarica, biskup banjalučki, razočaran i uznemiren viđenim primitivizmom na djelu. Baš daje izjave nekim televizijama...

Iz preve ste pogodili, za teški briševski zločin - jedan od najgorih, ako ne i prvi, po hrvatsko civilno stanovništvo u BiH - nije bilo sankcije, iako se zna da su u njemu sudjelovali seljani iz susjedne Oštre Luke i Gornjih Rasavaca, zajedno s pripadnicima JNA. I to Šeste sanske i Pete kozaračke brigade iz Prijedora, a baš su se pravo isticali ovi iz Sanskog Mosta. Tog 24. I 25. srpnja 1992. godine, užežin Svete Ane, kad su ljudi sebi rake kopali i u njih posječeni padali.

Naslovnica BiH