Novosti BiH

čekajući tranzit

Stanovnici 'grada na ruti' u svakodnevnom su strahu: 'Migranti tumaraju ulicama čim padne mrak, a lokalci im pokazuju prazne kuće u koje provaljuju'

čekajući tranzit

Nije nimalo ugodno u svojoj kući zateći provalnike, k tome imigrante koji su se naselili u vašem dnevnom boravku dok vas nije bilo. Ne možete se s njima sporazumjeti nikako, štetu su vam učinili, stvari razbacali uokolo, a pritom su i agresivni pa se s vama hoće i fizički obračunati.

Upravo je to doživjela Čapljinka Vera Jakiša koja je u svojoj kući u starom dijelu grada, u kojoj trenutno nitko ne stanuje, zatekla sedam mladih imigranata.

Momci ko od brda odvaljeni naumili su ilegalnim putovima do Njemačke, ali su zaglavili u Čapljini nedaleko od granice Europske unije, koje se žele dokopati pod svaku cijenu. Danju spavaju, a noću vrebaju kako će prijeći u Hrvatsku, koja im očito nije krajnje odredište, već tranzit jednako kao i Čapljina.

Po gradskim ulicama tumaraju čim padne mrak, a pomažu im i neki lokalci koji im za velike novce obećavaju prebacivanje u Hrvatsku. Čak su jednom lokalnom Romu platili pedeset eura da im pokazuje kuće u kojima nitko ne stanuje i u kojima bi sigurno mogli boraviti.

Policija ih pušta

Policija je u svemu nemoćna ili barem tako izgleda jer provalnike imigrante, koji čine štetu stanovnicima Čapljine, niti ne privede. Jednostavno ih pusti da se sami vrate u neki od prihvatnih centara, ali oni ostaju u Čapljini.

Čapljina je stoga u velikom strahu. Nemir se uvukao u ovaj grad na jugu Hercegovine.

No, vratimo se Veri s početka priče, koja je imala bliski susret s imigrantima koji su joj provalili u kuću.

– Prvo su razvalili ulazna vrata, a nakon toga obili jednu sobu iz koje su uzeli madrac, koji su dovukli u drugu sobu u koju su ušli kroz prozor – kaže nam vlasnica, pokazujući krš i lom koji je ostao iza njih sedmorice.

– Evo, pogledajte koliko ima praznih boca piva. Unutra su ležali i opijali se. A što je najgore, u toj istoj sobi gdje su spavali vršili su nuždu – govori nam Vera.

Ovo je već druga provala u njezinu kuću. Prvi su put provalili u subotu, a drugi u utorak.

– Sve je to prestrašno. Znači da njima netko pokazuje ovu kuću ili oni sami između sebe dijele informacije. Tu preko puta su susjedi, dvoje staraca koji su ih čuli. Oni uopće ne izlaze iz svoje kuće, boje se – kazat će Vera.

Ona, kao i ostali Čapljinci, nije zadovoljna postupanjem policije koja migrante provalnike jednostavno pusti da idu dalje.

– Ovaj drugi put kad su provalili priveli su ih jer smo tražili da se napravi kriminalistička obrada i da nam se nadoknadi šteta – govori oštećena vlasnica kuće, kojoj štetu nitko neće nadoknaditi.

Čapljinska policija je potvrdila da je imala postupanje prema sedmorici migranata iz Libije i Pakistana koji su razbili prozor te se smjestili u obiteljsku kuću u čapljinskom naselju Vrgorac.

Talijanska veza

Migranti su navodno izjavili policiji da žele doći do Bihaća kako bi pokušali prijeći u Hrvatsku i nastaviti put prema zapadnim zemljama Europske unije. U napuštene kuće provalili su kako bi se skrili od hladnoće.

Iza migranata su ostali i neki papiri, brojevi telefona u Italiji, vjerojatno neka veza koja ih je treba čekati, a nađen je i dokument prema kojem državu Bosnu i Hercegovinu vraćanje migranta u jedan od azilantskih centara u državi košta čak četiri tisuće konvertibilnih maraka, što je cijena prijevoza, pratnje i smještaja.

Možda i u tome leži razlog blagog postupanja policije jer to puno košta, a migranti se ionako vrlo brzo vrate.

Međutim, migranti, barem ovi što se motaju po Čapljini, nisu bez novca. Imaju karticu Western Uniona koja ne glasi na ime već ima neki broj i s njom podižu novac na bankomatima u gradu.

Navodno je tarifa za prebacivanje u Hrvatsku tri tisuće konvertibilnih maraka, ali to su samo gradska naklapanja koja je nemoguće provjeriti.

No, zasad je jedno sigurno: migrantski putevi dolaskom zime i porastom rijeka u zapadnoj Bosni preusmjeravaju se prema jugu, a Čapljina je idealno područje za prebacivanje preko granice. Njezini stanovnici stoga posljednjih deset dana muku muči s onima koji provaljuju u kuće u kojima nitko ne stanuje, tako da ovo nije jedini slučaj, ali svi vlasnici ne žele javno govoriti.

– Imam djecu i vjerujte mi da mi nije svejedno kad sve ovo čujem. Ova ulica je slabo naseljena i svakodnevno pratim djecu do škole na odlasku i povratku. Usred dana smo vidjeli dvojicu nepoznatih ljudi koji su se ovuda motali. Očito su tražili ove što su bili provalili – rekla nam je jedna Čapljinka, koja stanuje nedaleko od kuće u kojoj su boravili migranti.

U BiH je evidentirano desetak tisuća imigranata, uglavnom iz Pakistana, Afganistana, Sirije, Iraka i država sjeverne Afrike.

Dva pravca dolaska

Izbjegličke rute se očito mijenjaju pa je za pretpostaviti da bi u takvim okolnostima dolina Neretve, odnosno Dubrovačko-neretvanska županija mogla postati izbor imigrantima u bijegu na zapad.

Imigranti iz Hercegovine mogli bi u dva pravca pristizati u Dubrovačko-neretvansku županiju. Jedan pravac bi išao na dolinu Neretve, a drugi preko istočne Hercegovine na sela Dubrovačkog primorja, preko prijelaza Imotica te od sela Ravnoga na Čepikuće. Južni krak bi preko Trebinja išao na granični prijelaz Ivanjica.

Međutim, za pretpostaviti je da će im biti interesantnija dolina Neretve, s poprilično otvorenom kopnenom granicom koju je lako prijeći.

Naslovnica BiH