Novosti BiH

BIO NA CRVENOJ TJERALICI

Slobodna otkriva što je bilo presudno u hvatanju šefa obavještajne službe ISIL-a Mirsada Kandića

BIO NA CRVENOJ TJERALICI

Bosna i Hercegovina u utorak je izručila Mirsada Kandića, jednog od najtraženijih operativaca ISIL-a u čitavome svijetu.

Kandić je ukrcan u specijalni američki zrakoplov i pod jakim, ali prilično diskretnim mjerama osiguranja sa sarajevskog aerodroma Butmir transportiran je u SAD, gdje ga od ranije očekuje optužnica za terorizam.

Kandić (36) je uhićen još početkom srpnja ove godine, ali se u bosanskohercegovačkoj javnosti za to nije uopće znalo. Pravosudna tijela SAD-a za njega su 2014. godine izdala uhidbeni nalog, a dvije godine poslije raspisana je za njim i Interpolova crvena tjeralica. Problem je bio što se koristio s više identiteta, navodno čak pet i cijelo vrijeme je izmicao organima gonjenja. U jednome trenutku taj dvojni državljanin SAD-a i Kosova, po zanimaju vozač taksija u Brooklynu, bio im je nestao s radara, pa se čak i vjerovalo da je stradao u ratnim operacijama

Koban će se za njega pokazati dolazak u glavni grad BiH početkom ove godine. Sredinom siječnja lociran je njegov mobilni telefon na jednom od odašiljača na području Pala. Sigurnosne službe BiH odmah su alarmirale svoje američke kolege i krenula je potraga. Kasnije će se ispostaviti da je namjerno aktivirao telefon u avionu kako bi istražitelje naveo na krivi trag. Oni su, pak, nakon dvomjesečne potrage otkrili da je u BiH ušao preko sarajevskog aerodroma, i to koristeći ukrajinsku putovnicu na ime Ivana Popovića.

Od dolaska u Sarajevo živio je u iznajmljenom stanu u naselju Grbavica. Tu ga se i lociralo posljednjih dana lipnja, da bi mu nakon nekoliko dana u skrovište upali policijski specijalci. Odmah je sproveden u ekstradicijski pritvor, ali do izručenja nitko nije znao za akciju i uhićenje. Navodno mu je presudilo to što je u jednom trenutku koristio svoj stari Twitter profil. Uz dvije lažne kosovske i jednu crnogorsku putovnicu, kao i vozačku dozvolu na ime Edina Radončića, policija je prilikom pretresa pronašla tri bankovne kartice na različita imena i tri u prozoru skrivene SIM-kartice, koje je koristio za komunikaciju sa svojim suradnicima.

- Ovo je najkrupnija teroristička 'riba' uhićena u BiH svih ovih godina - kazao nam je naš izvor, dobro upućen u rad sigurnosnih službi u susjednoj državi. Kandić je opasna osoba i jedan od ključnih ljudi terorističke organizacije Islamska država (ISIL) u kojoj je bio šef obavještajne službe, izjavio je u srijedu u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Kandić je dugi niz godina djelovao na području Rake, donedavnoj prijestolnici ISIL-a. Specijalnost mu je bila izrada prsluka za bombaše samoubojice, a po svijetu je putovao zbog nabavke svih vrsta naoružanja. Također je imao istaknutu ulogu u novačenju ljudi. Jedan od njih bio je i Jake Bilardi, australski tinejdžer poznatiji kao Jihady Jake, koji se 11. ožujka 2015. godine autobombom raznio u iračkoj Ramadi, a vjeruje se da ga je upravo Kandić doveo na teritorij pod kontrolom terorista.

- Al Bosni Abdula Rahim, Kandoq Mirsad i Rahim Abdul bila su imena kojima se koristio u strukturama ISIL-a. Poslove oko regrutacije obavljao je na području Sirije i Turske, ali prema dostupnim podacima nikoga nije vrbovao s područja BiH. Sarajevo je odabrao jer je mislio da mu je ovdje najveća zavjetrina upravo zbog nepostojanja prijašnjih veza i kontakata, odnosno da ga se neće povezati s ovom lokacijom - pojašnjava naš sugovornik.

On, kao i vlasti u BiH uvjereni su kako nije imao ni lokalnih pomagača tijekom skrivanja u Sarajevu, odnosno da iza toga ne stoji neka domaća mreža. Zajedno s njim uhićena je još jedna osoba, i to ženska, za koju se pretpostavlja da je bio u ljubavnoj vezi.

Naslovnica BiH