Novosti BiH

napuštaju školovanje

Zabrinjavajuća pojava u sjeni problema iseljavanja: 'Samo ove godine zbog udaje nam je otišlo šest učenica, a imali smo i slučaj da je drugaš oženio prvašicu'

napuštaju školovanje

Dok na početku nove školske godine osnovne i srednje škole diljem BiH bilježe drastično manji broj učenika u klupama uglavnom zbog odlaska stanovništva iz BiH, jedna druga zabrinjavajuća pojava pala je duboko u sjenu problema iseljavanja i o njoj se, upozoravaju stručnjaci, ne govori dovoljno, piše avaz.ba

Naime, riječ je o učenicima koji zbog nedostatka perspektive, izgubljenog povjerenja u školu i diplome te drugih razloga napuštaju školske klupe i ne završavaju obrazovanje. Tri najčešća razloga, kažu u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, zbog kojih srednjoškolci prekidaju školovanje su loš uspjeh, socijalni i ekonomski te osobni razlozi.

- Stupanje u brak pripada kategoriji osobnih razloga, a u ukupnom broju slučajeva prekida školovanja takvi razlozi čine 26 posto - kažu iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku o broju učenika koji su napustili školske klupe, doduše, nisu alarmantni, ali u praksi su drastično veći, s obzirom na to da, upozoravaju iz Ministarstva, mnoge škole ne vode i ne predaju evidenciju o ovakvim učenicima.

 Jedna od škola u kojoj se ovakva evidencija vodi i gdje u svakoj školskoj godini od školovanja odustane pet do deset učenika je Mješovita srednja škola „Novi Travnik“, čiji direktor Nesad Kukić za avaz.ba kaže kako je često svjedočio udaji djevojčica čak iz prvog razreda.

- U prijašnjim vremenima bilo je puno više učenika, pa je i broj onih koji su odustajali od školovanja zbog udaje u postotku bio daleko manji - napominje Kukić.

Prema podacima s kraja prošle školske godine, šest učenika napustilo je ovu školu zbog stupanja u brak.

- Jedna učenica prvog razreda napustila je školu zbog udaje, a isto su učinile tri učenice drugog razreda, te jedna iz završnog, trećeg razreda. Također, imali smo i jednog učenika “trećaša” koji se oženio - kaže Kukić.

Dodaje da su prije nekoliko godina čak imali slučaj da se učenik drugog razreda oženio učenicom prvog razreda.

Učenice se, kaže direktor, vrlo rijetko vraćaju da bi stekle diplomu.

- Imali smo slučaj u kojem se udala djevojka iz trećeg razreda i njen otac je insistirao da školu pohađa još šest mjeseci, koliko joj je ostalo do kraja. Međutim, ona to nije htjela. Vrlo mali broj djevojaka koje se udaju izvanredno završe školu, eventualno ako im zatreba za posao, ali uglavnom poslije budu domaćice sa nižom školskom spremom - kaže Kukić.

Upozorenja struke

Struka upozorava kako ovaj fenomen treba detaljnije istražiti i ozbiljno se njime pozabaviti zbog mogućih posljedica po obrazovni sistem.

Tako prof. dr. Jusuf Žiga, sociolog s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, kaže kako je činjenica da mladi sve ranije stupaju u bračne odnose svakako alarmantna, a da svemu pogoduju i krizne situacije u društvu.

- Naravno da je problem kada učenik ili student napuste svoje školovanje, a posebno može biti problematično ako to učine zbog ženidbe ili braka jer bi obrazovanje i brak trebali ići ruku pod ruku, a ne isključivati se. Svakako to može postati ozbiljan problem za društvo ako ta pojava poprimi masovne razmjere – potcrtava prof. Žiga.

Prema njegovim riječima, prekid obrazovanja odražava se i na same mlade osobe, njihove obiteelji i samo društvo.

- Moramo se ozbiljnije pozabaviti ovom pojavom da utvrdimo razloge zašto djeca tako rano stupaju u brak. Kada čovjek ima optimalne uvjete za život, u pravilu neće žuriti nigdje, nego će normalno prolaziti kroz sve životne faze. Kada neko društvo zapadne u krizu, onda se pospješuje mnogo toga neželjenog. Ipak, ne treba olako donositi zaključke, treba vidjeti šta je pozadina svega - rekao je Žiga za avaz.ba.
 

Naslovnica BiH