Novosti BiH

ide u zatvor

Ovo ima samo na Balkanu: policijski zapovjednik naredio radnicima da skinu nove gume i felge sa službenog vozila i namontiraju ih na njegovog golfa

ide u zatvor

Sud Bosne i Hercegovine osudio je bivšeg zapovjednika Jedinice Granične policije BiH Hum Emira Dudu (43) na šest mjeseci zatvora zbog pronevjere u službi, potvrđeno je iz ove pravosudne institucije, javlja faktor.ba.

Dudo je, presudom izrečenom u četvrtak, proglašen krivim jer je, krajem prošle godine, u jednom autoservisu u Foči, iskoristivši svoj položaj zapovjednika u Graničnoj policiji, dovezao službeno vozilo Golf 7, te naredio radnicima da sa njega skinu nove gume sa felgama i namontiraju ih na njegovog Golfa 6.

Nakon toga je naredio djelatnicima servisa da na službeno vozilo namontiraju stare gume sa felgama sa njegovog automobila.

Osim zatvorske kazne, izrečena mu je i mjera zabrane vršenja poziva u trajanju od dvije godine od pravomoćnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere sigurnosti.

Sud je Dudi izrekao i mjeru sigurnosti oduzimanja predmeta pribavljenih kaznenim djelom, odnosno guma s felgama ukradenih sa službenog vozila.

Osim toga, mora nadoknaditi troškove kaznenog postupka u iznosu od ukupno 400 KM. 

Naslovnica BiH