Novosti BiH

Vlada šalje hitnu pomoć ugroženom stanovništvu BiH; Tri osobe poginule u poplavama

Klizište nedaleko Sarajeva

NAJNOVIJE Treća žrtva poplava u BiH

Šezdesetjednogošnjak iz Sanskog Mosta treća je žrtva poplava i nevremena koje je posljednjih dana zahvatilo Bosnu i Hercegovinu i u kojem su nabujale rijeke poplavile više gradova.

Suad Selman iz naselja Karića sokak nedaleko Sanskog Mosta pronađen je mrtav nedaleo obiteljske kuće koja je poplavljena. Na tome području izlila se rijeka Sana koja je ugrozila brojna naselja. Središte grada je poplavljeno a kiša nastavlja padati. Cestovna komunikacija između Sanskog Mosta s drugim dijelovima BiH je u prekidu.

U poslijepodnedvnim i večernjim satima u BiH najkritičnije stanje je na području Bosanske Posavine. Visoki vodeni val iz pritoka Vrbasa, Une, Sane i Bosne stigao je do rijeke Save.

Po riječima premijera Posavske županije Marijana Oršolića, općina Bosanski Šamac je u cijelosti pod vodom, a visina plavnog vala u njegovu središtu je preko metar i pol.

Po njegovim riječima vrh vodenog vala je prošao Orašje i ide prema Brčkom.

Još dvije osobe poginule su u BiH tijekom petka u aktiviranju više klizišta.


Druga žrtva nevremena i poplava u BiH

Žena poginula u aktiviranju klizišta u općini Vlasenici druga je žrtva poplava u Bosni i Hercegovini u kojoj su zbog obilnih kiša brojna gradska središta odsječena od svijeta, a stanovništvo evakuiraju pripadnici Oružanih snaga i spasioci kojima pomažu i kolege iz regije.

Klizište je zatrpalo obiteljsku kuću u mjestu Cerskoj u općini Vlasenici na istoku BiH pri čemu je smrtno stradala Hanifa Čelebić koja je postala druga žrtva nevremena koje je pogodilo BiH i regiju.

"U trenutku obrušavanja zemljišta u kući je bila žena koja je stradala, a beživotno tijelo je kasnije izvađeno iz tog nanosa, radi se o Hanifi Čelebić", rekao je direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić.

Još je jedna žena bila zatrpana u klizištu, ali je spašena, rekao je.

Klizište je potpuno uništilo i obnovljenu džamiju u selu Cerskoj koje je sada presječeno na tri dijela.

U popodnevnim satima pripadnici Oružanih snaga stigli su u potpuno poplavljeni grad Maglaj te počeli evakuaciju stanovništva. Svjedoci govore da se iz mutne vode vide samo gornji katovi zgrada i krovovi kuća, a pod vodom su i ulice kojima se kreću samo čamci za spašavanje.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je u petak ponovno s premijerima Hrvatske, Crne Gore, Makedonije te s članovima slovenske vlade i zatražio pomoć.

Svi sugovornici dali su potporu naporima institucija BiH da se što prije pomogne ugroženom stanovništvu i obećali staviti na raspolaganje sve raspoložive resurse Bosni i Hercegovini.

(H)
FOTO: FEĐA KRVAVAC / CROPIX

Vlada šalje hitnu pomoć ugroženom stanovništvu BiH

Hrvatska je Vlada na telefonskoj sjednici danas donijela Odluku o upućivanju vatrogasnih postrojba i postrojba civilne zaštite Republike Hrvatske za pružanje žurne pomoći Bosni i Hercegovini, kako bi se spasilo ugroženo stanovništvo iz poplavljenih područja i pomogle nadležne institucije BiH.

U BiH se upućuje osam pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) sa četiri vozila i tri čamca; 11 pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe DUZS-a sa četiri 4 vozila; šest pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Krapine s dva vozila.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje zadužuje se da osigura potrebnu logističku potporu navedenim postrojbama te koordinira sve njihove aktivnosti s nadležnim institucijama BiH, priopćeno je iz Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Financijska sredstva potrebna za provedbu misije pomoći osigurana su u okviru Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu i projekcija za 2015. i 2016. godinu, na pozicijama DUZS-a.

Odluka hrvatske Vlade, donesena na današnjoj telefonskoj sjednici, stupa na snagu odmah, navodi se u priopćenju.

(H)

Poplave odnijele prvu žrtvu

Poplave bez presedana u Bosni i Hercegovini u petak suodnijele i prvu žrtvu kada je jedan muškarac poginuo pri rušenju kuće uokolici Bijeljine.

Glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova Republike SrpskeMirna Šoja kazala je kako je muškarac poginuo kada je voda prouzročilarušenje jednog zida vikendice u mjestu Dvorovi kod Bijeljine u kojoj jeboravio.

Plavni val koji je u petak podigao razinu rijeke Vrbas na višeod sedam metara zahvatio je i područje Banje Luke prouzročivši prodorvode u desetke kuća na rubnim dijelovima tog grada.

"Bitka je izgubljena. Ova razina Vrbasa nije zabilježena upovijesti grada", kazao je novinarima banjolučki gradonačelnik SlobodanGavranović dodajući kako nisu uspjeli napori da se poplave naseljaspriječe postavljanjem vreća s pijeskom i gradnjom dodatnih nasipa.

Plavni je val odnio tri pješačka mosta, a zbog oštećenja natrafostanicama bez struje je ostalo više od osam tisuća ljudi nabanjolučkom području.

Nove poplave bilježe se i u sjeverozapadnoj Bosni, gdje je nabihaćkom području voda koja se izlila iz rijeka Sane i Sanice poplavilasredište Ključa, a slično je i u Sanskom Mostu.


RANIJE

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine potvrdilo je u petak prijepodne kako je u tijeku akcija raspoređivanja spasilačkih timova upućenih iz Hrvatske kao pomoć područjima BiH ugroženim poplavama, dok istodobno lokalni mediji javljaju o dramatičnom pogoršanju situacije u slivu rijeke Save.

Spasilački timovi trebali bi biti angažirani na evakuiranju stanovništva blokiranog u poplavljenim područjima, a uz Hrvatsku pomoć vlastima BiH ponudile su i SAD, Turska, Slovenija te razne međunarodne organizacije.

Opće stanje u dijelovima zemlje pogođenim poplavama u ministarstvu sigurnosti BiH i dalje opisuju kao kritično, no ističu kako vodostaji rijeka polako opadaju.

Potvrđeno je kako su općine Maglaj i Doboj potpuno pod vodom te je prekinuta cestovna komunikacija do ovih gradova. Kao kritično opisano je i stanje u općinama Šekovići, Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Kotor Varoš, Petrovo, Mrkonjić Grad, Sapna, Gračanica, Gradačac, Kakanj, Olovo, Breza, Visoko, Zenica, Kladanj, Tuzla, Banovići, Lukavac.

Lokalni mediji izvijestili su pak kako se od jutros dramatično pogoršava stanje u općinama koje gravitiraju slivu rijeke Save.

Iako se očekivao dolazak plavnog vala rijekom Bosnom u Savu količina vode je tolika da je riječna korita ne mogu primiti. Voda je tako ugrozila Bosanski Šamac, gdje je također počela plaviti kuće.

Iz Ministarstva sigurnosti upozorili su i kako su poplave pokrenule veliki broj klizišta zbog čega je blokiran veći broj magistralnih i regionalnih cesta, brojni mostovi su urušeni, a neki dijelovi gradova i naselja su bez električne energije i pitke vode.

Trenutačno se radi na prokopavanju cesta da bi se mogla uspostaviti komunikacija s odsječenim naseljima.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Uprave civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak potvrdio je kako je trenutačno prioritet probiti naslage zemlje na prometnici koja od Sarajeva vodi prema Maglaju i Doboju odnosno ka Hrvatskoj.

"Tu imamo ogromne probleme s klizištima", kazao je Solak dodajući kako se čini sve ne bi li se ta cesta osposobila za promet tijekom dana.

Uz spasiteljske timove, policiju, vatrogasce, gorske službe spašavanja pomoć civilnom stanovništvu pružaju i članovi više rafting klubova.

(H)
Foto: Feđa Krvavac / CROPIX 
Naslovnica BiH