Novosti BiH

Stipića livada - 17 godina zločina bez kazne

Na Stipića livadi iznad Doljana u općini Jablanica obilježena je 17. godišnjica od zločina nad 39 hrvatskih vojnika i civila koje su ubili pripadnici Armije BiH.

U spomen na stradale služena je sveta misa zadušnica na kojoj su nazočili obitelji ubijenih, brojna stranačka izaslanstva te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. vetu misu predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra dr. Ivan Sesar, koji je, uz ostalo, pozvao Hrvate katolike da se vrate vjeri, moralu i duhovnosti, kao i da se okupe oko najvažnijih nacionalnih pitanja.

Stipića livada je mjesto iznad Doljana u općini Jablanica, pod obroncima Čvrsnice, gdje je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali neki pripadnici Armije BiH, 44. brdska brigada, među kojima se spominju i mudžahedini.

Pripadnici Armije BiH iz zasjede su otvorili vatru na grupu pripadnika HVO-a i civila iz sela koja uopće nije pružala otpor pokušavajući se izvući prema Risovcu, dok su preživjele koji su se predali ubili su na licu mjesta. Svi preživjeli stanovnici sela njih preko 200, i žena i djece, su uhićeni i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni u zatvoru «Muzej» do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

I za ovaj logor se veže ime generala Armije BiH Sefera Halilovića koji je znao što se događalo unutar njega. Koliki se masakr dogodio toga dana svjedoče tijela ubijenih Hrvata koja su se nalazila po raznim mjestima toga lokaliteta, a gdje se danas na njihovim mjestima nalaze spomen ploče. Nažalost, još nije rasvijetljen pokolj sa Stipića livade.

Ovo je samo jedan u nizu zločina nad Hrvatima za koji još nitko nije odgovarao, bez obzira na to što su počinitelji, uglavnom, poznati.

M. Landeka

Naslovnica BiH