StoryEditor
ŽivotVELIKA TAJNA

Zvijezda Premier lige ne usuđuje se ‘izaći iz ormara‘. Nogometaš je potražio psihološku pomoć, a povjerio se i prijateljima: ‘Bit ću razapet!‘

Piše PSD
19. listopada 2021. - 07:51

Nogometaš Premier lige ide potražio je stručnu psihološku pomoć kako bi se nosio sa strahom od "izlaska iz ormara". Prijateljima se povjerio rekavši da će "biti razapet" kad suparnički navijači saznaju da je homoseksualac.

- 2021. je godina, trebao bih biti slobodan reći svima tko sam - rekao je nogometaš, ali je brzo dodao da "na tribinama ima navijača za koje su još uvijek osamdesete".

- Želim biti otvoren prema ljudima, jer to sam ja i ponosan sam. Ali istina je da ću biti razapet - zaključio je.

Nogometaš priznaje da je nesiguran i da se ova tajna loše odrazila na njegovo mentalno zdravlje.

- Kad igram, osjećam se kao da obožavatelji to možda prepoznaju i kao da me već osuđuju - rekao je.

S britancem je razgovarala i Amal Fashanu, nećakinja bivše nogometne zvijezde Norwicha Justina, koji se izrazio o svojoj seksualnoj orijentaciji 1990. godine i počinio samoubojstvo osam godina kasnije. 

Amal, koja je režirala nagrađivani dokumentarac o svom ujaku, osnovala je dobrotvornu organizaciju posvećenu borbi protiv homofobije i rasizma u nogometu.

Također se zalaže za poboljšanje usluga mentalnog zdravlja za profesionalne nogometaše.

Prošle godine, dvije su zvijezde Premier lige skupile hrabrost za otkrivanje istine o svojoj orijentaciji, u krugu obitelji i prijatelja.

No, u otvorenom pismu FA-u jedan je rekao da se "previše plaši" učiniti to javno.

- Nikad nismo bili osvješteniji kao društvo pa se čini da bi 2021. godina trebala biti savršeno vrijeme za "izlazak iz ormara", čak i vrhunskog igrača. No, realnost je da je homofobija, osobito na internetu, prisutnija nego ikad. Moramo zaštititi te igrače - zaključila je Amal, koja je, kako kaže, u stalnom dijalogu s FA, ali "nažalost, to je situacija bez presedana".

item - id = 1136125
related id = 0 -> 1145263
related id = 1 -> 1144280
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2021 04:58