StoryEditor
Životdiskriminirane

Znate li da se danas obilježava Međunarodni dan seoskih žena? I u 2020. godini nisu ravnopravne, rade opasne, nesigurne i slabo plaćene poslove

Piše M.Dr.
15. listopada 2020. - 23:04
Nikola Vilić/ilustracija/Cropix

Znate li da se 15. listopada obilježava Međunarodni dan ruralnih žena?

Obilježavanje Svjetskog dana seoskih žena pokrenuto je 1995. godine tijekom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu. Odbor UN-a za uklanjanje diskriminacije žena donio je 2016. Opću preporuku o pravima žena u ruralnim područjima u kojoj se pojašnjavaju obveze država stranaka. Te je preporuke na hrvatski jezik preveo Ured za ravnopravnost spolova.

Cilje svega skretanje je pozornosti na uvjete u kojima žive žene na selu. Ti uvjeti su svakako znatno teži nego oni u kojima žive žene u urbanim područjima. U svijetu svaka treća žena radi u sektoru poljoprivrede, a seoske žene igraju važnu ulogu u poljoprivrednoj proizvodnji, sigurnosti hrane i prehrani, upravljanju zemljištem i prirodnim resursima te skrbe o kućanstvu.

Odbor UN-a za uklanjanje diskriminacije žena 2016. godine donio je Opću preporuku o pravima žena u ruralnim područjima. Ona ističe kako su žene u ruralnim područjima i dalje sustavno i trajno suočene s preprekama koje im onemogućavaju da u potpunosti uživaju svoja ljudska prava.

One, navodi se, snose veći dio tereta neplaćenog rada zbog stereotipnih rodnih uloga, nejednakosti u kućanstvu te nedostatka infrastrukture i usluga, uključujući i one koje se odnose na proizvodnju hrane i rad u području skrbi.

Čak i ako su formalno zaposlene, često rade poslove koji su nesigurni, opasni i slabo plaćeni te koje ne pokriva socijalna zaštita. U osobito su nepovoljnijem položaju u odnosu na pristup zdravstvenoj zaštiti. Također je veća vjerojatnost da će žene u ruralnim područjima na svim razinama biti isključene s vodećih položaja te položaja na kojima se donose odluke. One su nerazmjerno pogođene rodno utemeljenim nasiljem te nedostatkom pristupa pravosuđu i učinkovitim pravnim sredstvima.

Iako je veći dio Opće preporuke primjeren okvir djelovanja za žene u zemljama u razvoju, Preporuka sadrži i poglavlje posvećeno zaštiti prava ruralnih žena u razvijenim zemljama.

Naime, žene u ruralnim područjima u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju često su suočene sa sličnim izazovima po pitanju siromaštva i isključenosti te mogu imati slične potrebe kad su u pitanju dostupnost usluga, socijalna zaštita i gospodarsko osnaživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. listopad 2020 09:39