StoryEditor

Zagreb Pride 2008. najavljen za subotu, 28. lipnja

Piše PSD.
26. svibnja 2008. - 15:05

Lanjski Pride u Zagrebu / Damjan Tadić / CROPIX
Glavni dio ovogodišnjeg Zagreb Pridea održat će se od 25. do 28., a povorka i javni skup s koncertom 28. lipnja, najavio je danas Organizacijski odbor Zagreb Pridea 2008. 

To će biti 7. pride s "Povorkom ponosa", za sada jedinom u Hrvatskoj, ali i u užoj regiji - osim Zagreba jedino Ljubljana Pride neprekinuto održava tu manifestaciju.

Prvi pokušaj organiziranja "Povorke ponosa" u regiji, Beograd Pride 2001., završio je u krvi, navodi se u priopćenju. 

Ovogodišnji Zagreb Pride održat će se pod sloganom "Imaš hrabrosti" i pod posebnom međunarodnom pozornošću, od brojnih udruga za ljudska prava (ILGA, IGLHRC, Amnesty International, OSCE, Human Rights Watch), do europskih institucija - Povjerenstva za ljudska prava Vijeća Europe i Europskog parlamenta. 

Višegodišnji napori i izvješća o nasilju i kršenjima ljudskih prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj na Zagreb Prideu od pojednih građana, ali i policije, stigli su na mnoge adrese, a posljedica su brojna izvješća koja upozoravaju na kršenje prava tih osoba u Hrvatskoj, ističu u priopćenju.

Upravo će zato na Zagreb Prideu ove godine prvi put nazočiti dvije zastupnice Europskog parlamenta, Sophie In't Veld i Jeanine Hennis-Plasschaert, obje nizozemske članice kluba Saveza liberala i demokrata za Europu (Alliance of Liberals and Democrats for Europe), najavljeno je iz Organizacijskog odbor Zagreb Pridea 2008.

(H)

#GAYPRIDE#GAY

Izdvojeno

09. srpanj 2020 19:17