StoryEditor
ŽivotNa proslavi dana sveučilišta u zadru pilo se vino iz sveučilišnih vinograda

Zadarsko sveučilište proizvelo vlastito, ‘sveučilišno vino’

Piše PSD.
2. travnja 2010. - 20:46

Na proslavi svojega dana Sveučilište u Zadru predstavilo je svoje vino od grožđa iz vlastitog vinograda.

Brojni uzvanici koji su ga kušali bili su više nego zadovoljni.

Za koji dan na očevid vinograda dolazi komisija Državnog zavoda za vinarstvo, čime kreću postupci zaštite geografskog podrijetla te kategorizacije vina, a onda i rješenje nakon kojega “sveučilišno vino” s logom Sveučilišta u Zadru može na tržište.

Od 11 tona grožđa ubranog jesenas na poljoprivrednom dobru Baštica dobiveno je 5000 litara vina, od čega 4000 crnog. Proizvedeno je u kooperantskoj suradnji u podrumu vinarije “Kaštelanac” u Polači.

Plod je posve mladih vinograda s više sorti grožđa - od crnog plavina, syrak, merlot i cabernet sauvignon, a od bijelog maraština, chardonnay i sauvignon.

- Sve ćemo te sorte i dalje uzgajati te odnjegovati četiri tipa vina. Za sada smo napravili dva crna: Cabernet sauvignon&Plavina i Merlot&Syrah te bijelo Maraština – kaže dipl. ing. agronomije Josip Ražov, asistent na Odjelu za poljodjelstvo i akvakulturu Sredozemlja, ujedno upravitelj Sveučilišnog poljoprivrednog dobra “Baštica”.

davorka mezić
JURE MIŠKOVIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2022 17:02