StoryEditor
Životpriznanje

Zadarske morske orgulje među najčudnijim instrumentima na svijetu

Piše PSD.
25. siječnja 2014. - 10:50
Britanski “The Guardian” u svom se zadnjem broju pozabavio “najčudnijim instrumentima na svijetu”, a među deset najneobičnijih našle su se i - Zadarske morske orgulje.
Turistička atrakcija kojoj, za razliku od običnih orgulja pogonjenih mjehovima ili zračnim pumpama, energiju daje more, odnosno valovi, smjestila se na respektabilnom drugome mjestu, u društvu vodenih orgulja u Blackpoolu, sličnih zadarskim i onima u San Franciscu, koje sviraju zahvaljujući plimi i oseki. U tekstu je navedeno i kako je riječ o instrumentima koji, za razliku od drugih, neprekidno sviraju.
Hrvatske Morske orgulje, smještene na zapadom dijelu zadarske rive u neposrednoj blizini Pozdrava Suncu, uz oduševljene usklike posjetitelja, komplimentirane su i od međunarodne struke.
Njihov arhitekt Nikola Bašić osvojio je Europsku nagradu za urbani javni prostor, u konkurenciji od 207 projekata iz 31 zemlje.

Na prvo mjesto “Guardinova” topa 10 smjestio se instrument Lelanda W. Sprinklea, inženjera iz Pentagona, koji je tri godine proveo u špiljama Luray Caverns u Virginiji, u potrazi za stalaktitima koji daju točno određen ton. Kad ih je pronašao, dovitljivi Sprinkle je stvorio The Great Stalacpipe Organ, koji može reproducirati 37 tonova.
Trećim mjestom “okitila” se nesvakidašnja glazbena cesta u Lancasteru, koja svira uvertiru iz opere Gioachina Rossinija. Cestu je osmislila tvrtka “Honda” zahvaljujući postavljanju nabora kojima se vozače upozorava na rub ceste. Prelaskom kotača automobila preko njih - opera kreće...
Na četvrtoj je poziciji osoba, Terje Isungset, norveški glazbenik koji svoje trube i ksilofone pravi od - leda.

Čavao se zabije u mačkin rep

Peto mjesto pripalo je Athanasiusu Kircheru, koji je u 17. stoljeću dizajnirao Katzenklavier, zapravo stravično i nehumano glazbalo s tipkama iza kojih su odjeljci s - mačkama. Kada se pritisne tipka, čavao se zabije u mačkin rep i ona - “propjeva”. Kada je Kircher osmislio okrutno glazbalo, imao je u vidu, vjerovali ili ne, medicinski učinak. Uloga Katzenklaviera je bila - natjerati psihičke bolesnike na promjenu ponašanja!

Na šestu se poziciju smjestio Aeolus, instrument težak 10 tona, koji čine cijevi u luku koje sviraju kako vjetar kroz njih puše.

Na sedmome je mjestu kameni ksilofon, na kojem su svirali velikani poput Mozarta i Rossinija. Na osmom je mjestu drvena skulptura The Singing Ringing Tree, napravljena od cijevi koja svira kako vjetar puše, na devetom parni sat iz Vancouvera, te na desetom The Vegetable Orchestra. U njemu su klarineti, primjerice, načinjeni od mrkve, a bend koji svira na njima uspješno nastupa diljem svijeta, Vegetable Orchestra of Vienna, publici na kraju koncerta servira - svježu povrtnu juhu!

marijana klarić
Izdvojeno

11. kolovoz 2020 12:07