StoryEditor
ŽivotINSTITUT RUĐER BOŠKOVIĆ

Za tisuću kuna možete sebi spasiti život: doznajte prijeti li vam rak

Piše PSD.
14. veljače 2015. - 23:04
Znanstveni Institut “Ruđer Bošković” dobio je kompaktni uređaj za određivanje slijeda genetskog koda čovjeka, koji će omogućiti jeftinija i brža genetska istraživanja, među ostalim i testiranja na neke vrste raka. Riječ je o zadnjem “kriku” visoke tehnologije, s obzirom da se taj revolucionarni uređaj na tržištu pojavio tek lani, a “Ruđer Bošković” jedini je u Hrvatskoj i jedan od rijetkih instituta u svijetu koji ga posjeduju.

– Jedini je instrument te kompaktne klase na tržištu koji može odrediti cjelokupni genom čovjeka unutar 24 sata. Uređaj može istodobno testirati do 96 uzoraka, te omogućiti uvid u vjerojatnosti razvijanja karcinoma ili dokazati prisutnost nasljedne vrste karcinoma – objašnjava dr. Oliver Vugrek, predstojnik Zavoda za molekularnu medicinu Instituta.

Ta će oprema, dakle, znanstvenicima “Ruđera Boškovića” omogućiti obavljanje eksperimenata koje do sada nisu bili u mogućnosti, a uz to će imati i značajnu primjenu u zdravstvu jer će se, kao što smo naveli, u samo 24 sata nakon očitanja genoma dobiti nalaz koji će pokazivati kolika je vjerojatnost da testirana osoba oboli od neke zloćudne bolesti. Fokus će, kaže dr. Vugrek, biti usmjeren na najučestalije vrste tumora u Hrvatskoj, kao što su tumori pluća, dojke, prostate i debelog crijeva.

Lynch sindrom

Na Institutu su se slična istraživanja i do sada provodila, ali će nova oprema analizu znatno ubrzati i sniziti joj cijenu. Primjerice, testiranje na genetske mutacije dva BRCA gena, koje upozoravaju na povećani rizik od nastanka raka dojke, kao i raka jajnika, trenutno stoji 8800 kuna, što plaća sam pacijent, a na rezultate se, zbog obujma posla, čeka dva do tri mjeseca. Novim uređajem će se ta cijena sniziti na tisuću kuna, a u budućnosti možda i na još niži iznos. I taj će iznos, osim za BRCA gene, vrijediti i za analize mutacija gena koji uzrokuju druge vrste karcinoma.

– Za rak debelog crijeva za sada imamo u planu testirati gene APC i MULTYH jer osobe s mutacijama u tim genima imaju rizik i do 70 do 100 posto za razvijanje karcinoma. Također, nudit ćemo još pretrage za MLH1, MSH2, MSH6 i PMS2 gene koji su povezani s Lynch sindromom, s obzirom da 80 posto osoba s mutacijama u navedenim genima imaju iznimno velik rizik za razvoj zloćudne bolesti. Mogućnosti su velike, testirat ćemo gene za razne vrste tumora pluća, a nudit ćemo testiranje i za cističnu fibrozu, odnosno CFTR gen – nabraja dr. Vugrek.

Za sada će, dakle, te pretrage plaćati fizičke osobe, no dugoročni cilj je, ističe dr. Vugrek, da se sve genetske pretrage uvrste na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, prema primjeru njihovih njemačkih partnera iz Mainza, koji troškove za niz testiranja pokrivaju iz zdravstvenog sustava.

– Iako je riječ o kompaktnome modelu koji ponajprije služi istraživačkom radu, zbog velikih kapaciteta instrumenta mišljenja smo da će instrument i javnom zdravstvu biti zanimljiv, te smo lani imali informativne sastanke sa službama javnog zdravstva grada Zagreba. Sve skupa svakako treba podići na nacionalnu razinu kako bismo držali donekle korak s europskim i svjetskim trendovima modernog zdravstva – poručuje dr. Vugrek.

A što za pacijente znače ovi testovi, odnosno što slijedi nakon saznanja o povećanoj šansi za obolijevanje od karcinoma?

Iz zagrebačke poliklinike “Eljuga”, koja surađuje s “Ruđerom” u segmentu testiranja na BRCA genetske mutacije koje su povezane s povećanim rizikom od raka dojke i jajnika, objašnjavaju ponajprije kako se taj test ne provodi rutinski, nego kod osoba za koje se na temelju osobne i obiteljske anamneze vjeruje da imaju naslijeđene mutacije ili koje već imaju određene vrste raka dojke.

A nakon što genetski test bude pozitivan, moguće je, navode, poduzeti mjere za smanjenje rizika od obolijevanja, u što spadaju češći i stroži kontrolni pregledi, koji, primjerice, podrazumijevaju ultrazvučne kontrole svakih šest mjeseci, snimanja magnetskom rezonancijom svaku godinu do dvije, te mamografiju po potrebi.

Rizik manji za 90 posto

Uz to, moguće je da će liječnik savjetovati uzimanje lijekova za smanjenje rizika od raka (takozvana kemoprevencija), dok je treća mjera za smanjenje rizika preventivna operacija, o čemu se u zadnje vrijeme u javnosti dosta govorilo, nakon što je takav zahvat obavila američka glumica Angelina Jolie, a nedavno i hrvatska voditeljica i spisateljica Josipa Pavičić Berardini.

Preventivna operacija, objašnjavaju u poliklinici “Eljuga”, podrazumijeva kirurško odstranjivanje zdravog tkiva dojke, čime se rizik od raka smanjuje za oko 90 posto. Nadalje, uklanjanje zdravih jajnika i jajovoda kod žena s pozitivnim nalazom na BRCA mutaciju smanjuje rizik od raka dojke za 50 posto u predmenopauzalnih žena, a rizik od raka jajnika za čak 90 posto kod žena prije i poslije menopauze.

divna zenić rak

Cijena 205 tisuća eura

Novi “Ruđerov” uređaj je Illumina NextSeq500 koji je najnovija inačica iz serije instrumenata za određivanje slijeda ljudskog genoma. Cijena mu je 205 tisuća eura, a nabavljen je nepovratnim sredstavima Europske unije, odnosno preko projekta InnoMol, kaže dr. Vugrek, koji je i voditelj tog projekta.

InnoMol je, inače, infrastrukturni projekt s najvećim budžetom u području prirodnih znanosti u Hrvatskoj, koji je u cjelokupnom iznosu od 4,8 milijuna eura na raspolaganju Institutu “Ruđer Bošković”. Projekt je namijenjen uspostavi najsuvremenije istraživačke infrastrukture za razvoj inovacija i tehnologija u području biomolekularnih znanosti.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2021 23:28