StoryEditor
Životdjevojci koja je zbog bolesti ostala bez kose već u desetoj godini, iznimno prirodan nadomjestak vratio je samopouzdanje i osmijeh na lice

Vlasni sustav iz Hollywooda spas i za Splićane

Piše PSD.
13. studenog 2008. - 08:57
Gipsani otisak glave putuje iz Splita u Hollywood, gdje se u postupku koji traje tri mjeseca proizvodi vlasni sustav s kojim se može kupati, češljati, spavati, pa čak i - počupati

Mia s novom frizurom
Kosu je izgubila u desetoj godini života. Zloćudna bolest i zračenje uzeli su danak. Donedavno je živjela pod velikim stresom zbog činjenice što ne može imati kosu kao i njezine vršnjakinje. Često je bila predmet zadirkivanja i čudnih pogleda i nije joj bilo lako sve to izdržati.

No, svjetlo u tami, sada već kod djevojke od 26 godina, pojavilo se prije otprilike godinu dana, otkad u Splitu postoji mogućnost stavljanja na glavu vlasnog sustava, revolucionarnog otkrića koje stiže iz - Hollywooda. To malo čudo vratilo je osmijeh na lice Mie Markov, djevojke koja je 15-ak godina “kuburila“ sa svojom kosom.

- Vlasni sustav koji koristim stavljaju mi u splitskom salonu “Vivjen i Lorena“, a omogućio mi je da napokon imam normalan život i da se ni po čemu ne razlikujem od ostalih djevojaka. Napokon ne moram raditi raznorazne “ekshibicije“ kako bih sakrila nedostatak kose. Ovo mi je dalo novi život i na tome sam jako zahvalna - kazuje Mia Markov dok joj Lorena Cetušić stavlja na glavu vlasni sustav.

Frizerke Mii postavljaju vlasni sustav
Kupuju kosu i na burzi

Franšizu za Dalmaciju obitelj Cetušić je kupila od jedne slovenske tvrtke. Vlasni sustav je najsuvremenija zamjena često puta bolnoj transplantaciji kose. On nije ni vlasulja, niti je za njega potreban kirurški zahvat. To je prozirna mikromrežica, izrađena točno po mjeri svake osobe uz pomoć gipsanog modela glave i vlasišta.

- Kada uzmemo gipsani otisak glave, šaljemo ga u Hollywood i oni po njemu rade vlasni sustav. Taj postupak traje do tri mjeseca i nakon što se dostavi nama u Split, može ga se postaviti na glavu osobe s koje je skinut otisak. Boja se uzima od čuperka njezine kose, a ako kose uopće nema, Amerikanci je kupe na burzi kose.

Mrežica na koju se postavlja kosa u boji je puti osobe kojoj se stavlja na glavu. Tehnologija izrade omogućava potpunu sigurnost, disanje vlasišta, a s takvom kosom se može kupati, tuširati, roniti, spavati, češljati, pa čak i počupati.

Vlasni sustav je izrađen od najkvalitetnije prirodne kose, pa tako i izgleda. Mrežica se za tjeme lijepi nevidljivim flasterima, a kada se zalijepi, može se neprekidno nositi 20 dana.

Ovakvu je frizuru Mia posljednji put imala prije 15 godina

Tada treba promijeniti flastere. Nakon 20 dana vlasni sustav se počinje odljepljivati, pa ga korisnici mogu sami skinuti posebnom tekućinom. Pere se posebnim šamponima, a vijek trajanja sustava je do četiri godine, kada bi ga valjalo promijeniti. Vlasni sustav košta, ovisno o dužini kose, od 9 tisuća do 17,5 tisuća kuna.

Hm, cijena...

Cijena vlasnog sustava je, ovisno o dužini kose, od 9 tisuća do 17,5 tisuća kuna. Salonsko održavanje dodatno košta, ali ako korisnici sami brinu o njemu, ne plaćaju ništa.

Nosi ga i Travolta

Vlasni sustav je izmislila filmska industrija za potrebe glumaca u Hollywoodu. Nose ih, na primjer, Sean Connery, Ben Affleck i John Travolta...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 03:07