StoryEditor
Životsingle and fabulous

Valentinovo je, a vi ste solo? Ne brinite, ove velike face same su odabrale tako živjeti, a mnogi od njih za to su imali više nego dobre razloge

Piše PSD
14. veljače 2020. - 08:36
Shutterstock

Ako je Valentinovo najromantičniji dan u godini, onda su i svi ljubavni parovi nakon što su se vjenčali "živjeli dugo i sretno".

Šalu na stranu, ali iako je u većem dijelu svijeta brak još uvijek relativno prihvatljiva zajednica, poražavajuća je činjenica da se posljednjih godina otprilike 40-50% sklopljenih brakova okončalo razvodom. Drugim riječima, brak ipak nije za svakoga, a u nastavku donosimo nekoliko slavnih ličnosti koje su to, ili vjerojatno na vrijeme same spoznale, ili su zbog kojekakvih drugih uvjerenja odlučile ostati solo.

Bilo kako bilo, nama se čini da su oni kao jedinka dovoljno traga u povijesti ipak ostavili.

1. Ludwig van Beethoven

Iako je u povijesti ostao zapamćen kao jedan od najznačajnijih skladatelja i pijanista ikada, na društvenom polju nije se baš iskazao. Beethoven je nerijetko u očima drugih bio sramežljiva i usamljena osoba, no kao mogući razlog njegova samovanja navodi se i njegova nagla ćud i paranoično ponašanje. Iako se nikada nije vjenčao, bio je zaljubljen u udanu ženu, Antonie Brentano. Jednom prilikom napisao joj je pismo naslovljeno: "Tebi, moj besmrtnoj ljubavi", no nikada joj ga nije poslao.

2. Oprah Winfrey

Oprah Winfrey bila je zaručena za Stedmana Grahama, no njihova ljubav utihnula je prije no što su se vjenčali. Kako sama navodi, ne žali ni najmanje zbog toga i smatra da su oboje sretniji razdvojeni. Što se majčinstva tiče, Oprah smatra da je i na tom polju našla drugačiju svrhu i to kroz osnivanje Akademije za djevojčice u južnoj Africi.

3. Isaac Newton

Newtonov pogled na ljubav i odnose moguće je definiralo njegovo teško djetinjstvo. Naime, malo nakon njegovog rođenja, otac mu je umro, a majka se udala za muškarca koji nije želio imati djece. Isaaca su poslali djedu i baki, a činjenica da ga je majka napustila obilježila ga je za cijeli život. Okrećući se samoći, Isaac Newton većinu svog života proveo je posvećen znanstvenom radu.

4. Nikola Tesla

Nikolu Teslu svi znamo kao znanstvenika zaslužnog za početak modernog doba, no jeste li znali, da osim što je život odlučio provesti bez ljubavne partenerice, obvezao se i na celibat. Znao je reći, da ga takav način života potiče na rad i kreativnost. Ipak, zanimljivo je da je Tesla posebnu ljubav gajio prema pticama pa je tako za jednu bijelu golubicu izjavio: "Da, volio sam tu pticu. Volio sam je kao što muškarac voli ženu, a i ona je voljela mene."

5. Jane Austen

Iako će vam prva asocijacija na Jane Austen biti njeni ljubavni romani, za razliku od likova iz njenih knjiga, Jane se nikada nije odlučila na bračnu zajednicu. Jane Austen više puta su prosili, a samo jednom je pristala. Ipak, ni taj odnos nije se održao, pa se Jane nikada nije vjenčala. Stvarni razlog njene odluke nije javno poznat, no postoje nagađanja da slavna autorica nije htjela zapostaviti svoju karijeru zbog ljubavi.

6. Condoleezza Rice

Condoleezza Rice, bivša američka državna tajnica u intervjuu 2011. godine izjavila je da iako je jednom prilikom bila blizu braka, ipak je shvatila da nije pronašla osobu s kojom bi provela svoj život u zajednici.

7. Hans Christian Andersen

Hansa Christiana Andersena poznajemo kao tvorca nekih od najpoznatijih bajki, no njegov ljubavni život nije bio niti malo nalik idiličnoj priči. Naime, Anderson je doživio nekoliko slučajeva neuzvraćene ljubavi i to prema muškarcima i ženama. Tako je jednom prilikom izjavio da je bajka "Ružno pače" zapravo autobiografsko djelo nastalo u ime njegovog osjećaja izopćenosti od ljudi koje voli.

Možda nije neko opravdanje, ali ako ste solo večeras i muče vas sva ta valentinovska srca u zraku, ne brinite. Niste ni ružno pače ni paranoični čudljivac. A ljubav vas možda čeka i na sljedećem koraku.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 06:47