StoryEditor
Životporažavajuće

Ususret Nacionalnom danu multiple skleroze: ‘Za više od 60 posto ispitanika u doba ‘korone‘ kontrolni pregledi kod specijalista bili su nedostupni‘

Piše PSD
25. rujna 2020. - 20:30
SDMSH

Savez društava multiple skleroze Hrvatske povodom Nacionalnog dana multiple skleroze koji se obilježava u subotu 26.rujna 2020. provodi virtualni događaj MS Tjedan. Tijekom MS Tjedna provodi se niz online aktivnosti, a sve one namijenjene su edukaciji i informiranju oboljelih od multiple skleroze, kojih u Hrvatskoj, procjenjuje se ima gotovo 7000.

S obzirom da se oboljeli od multiple skleroze u Republici Hrvatskoj suočavaju sa nizom prepreka, pojašnjavaju iz Saveza, kao primjerice nemogućnosti ostvarivanja svojih prava zbog spore, neučinkovite i zapetljane administracije, pandemijom COVID-19 zbog koje nisu mogli dobiti pravovremeno liječenje kao i činjenica da je progresija multiple skleroze nedovoljno aktualizirana, potrebno je ciljano i tematski educirati i uključiti oboljele u dijalog sa stručnjacima i donositeljima zdravstvenih i socijalnih politika, navode.

Predstavili su i rezultate online ankete oboljelih na temu “Oboljeli od multiple skleroze u zdravstvenom sustavu za vrijeme COVID-19“ koji su pokazali kako kod više od 60 posto ispitanika u vrijeme pandemije kontrolni pregledi kod specijalista nisu bili dostupni 

Strah od zaraze

Rezultati ankete koja je provedena među 417 oboljelih od multiple skleroze pokazuju da se 44,9 posto oboljelih za vrijeme pandemije ustručavalo potražiti liječničku pomoć zbog straha od zaraze koronavirusom.

Kod 62,39 posto oboljelih od multiple skleroze u vrijeme pandemije kontrolni pregledi kod specijalista su djelomično ili im nisu uopće bili dostupni. Njih 52,52 posto izjasnilo se kako im se pogoršalo ili djelomično pogoršalo psihičko stanje uzorokovano nepredvidivom situacijom zbog pandemije COVID-19.  Njih 56,9 posto smatra kako je zdravstveni sustav u vrijeme pandemije djelomično ili u potpunosti zakazao.

U sklopu MS tjedna snimljena su i puštena 3 webinara za oboljele od multiple skleroze u svrhu edukacije, a provodili su ih stručni suradnici Saveza a održane su i dvije online panel diskusije.

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se svake godine krajem rujna i namijenjen je povezivanju ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnoj razini te sudjelovanju u događajima i aktivnostima radi podizanja svijesti o multiploj sklerozi kao globalnom problemu.

Multipla skleroza (MS) je najčešća upalna autoimuna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne, tj. kralježnične moždine). Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine se bolesnika znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. i nakon 55. godine.

Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca, navode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. studeni 2020 14:56