StoryEditor
ŽivotSpolna jednakost

U New Yorku donesen zakon po kojemu frizeri ne smiju naplaćivati usluge ženama više nego muškarcima

Piše PSD
13. listopada 2020. - 22:08
AFP

U državi New York je stupila na snagu zabrana 'ružičastog poreza' s ciljem suzbijanja cjenovne diskriminacije između sličnih ili istih proizvoda i usluga na temelju toga plasiraju li se muškarcima ili ženama. Guverner Andrew Cuomo je zabranu najavio u travnju u travnju kao dio svoje Ženske agende za 2020. godinu, piše Dazed and Confused.

Ova zabrana spolne diskriminacije putem cijena ubuhvaća sve, od prodajne robe poput dezodoransa ili britvica, do usluga koje uključuju kemijsko čišćenje, krojačke popravke i friziranje. Na primjer žensko šišanje koje u nekim našim salonima košta i do 400 kuna, a muška nikada više od 100 sada bi u NYC-u značila kršenje zakona.

"Ukidanjem ružičastog poreza, žene i djevojke više neće biti izložene štetnoj i nepravednoj cjenovnoj diskriminaciji, a bilo koja tvrtka koja ne uspije okončati ovu prezirnu praksu bit će odgovorna", rekao je guverner Cuomo u izjavi.

Mnoga su istraživanja tijekom posljednjih nekoliko desetljeća otkrila da su žene više plaćale žensku verziju istog proizvoda ponuđenu muškarcima. Istraživanje New York City Departmenta za potrošačke poslove izvijestilo je da proizvodi za njegu kose žene koštaju gotovo 50% više od onih namijenjenih muškaracima. Sveukupno, proizvodi za osobnu njegu i higijenu u prosjeku koštaju 13% više za žene nego za muškarce.

Njihovo istraživanje iz 2011. koje je ispitivalo cijene usluga pokazalo je da samo oko 10% nasumično odabranih frizerskih salona naplaćuje iste cijene za identičnu uslugu muškarcima i ženama.

Na zapadu se situacija ipak počela po tom pitanju mijenjati porastom broja rodno neutralnih salona. U Londonu tako postoji frizerski lanac Chop-Chop u kojem je rodno neutralna cjenovna struktura osigurana naplaćivanjem po broju provedenih minuta u stolici, 20 funti 20 minuta neovisno o ičemu drugome.

Novi zakon će osigurati da u New Yorku iznimke poput ovih postat će norma jer brijačnice i frizerski saloni više neće smjeti temeljiti cijene svoje usluge na temelju spola. Međutim svi druge aspekti o kojima je i do sada ovisila cijena kao što je potrebno vrijeme, oprema, težina zadatka i profesionalnost i dalje će važiti kao kriteriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 02:52