StoryEditor
ŽivotIDEALAN SPOJ

U kaštelanskoj kući staroj 400 godina nitko nije živio pola stoljeća, Snježana ju je pretvorila u bajkoviti dom; Otvorila nam je vrata i otkrila kakvu sjajnu unutrašnjost krije kamena ljepotica

Piše Dolores Tolić
10. kolovoza 2019. - 09:48

Godinama su mnoge dalmatinske varoši bile poznate po skromnim domovima u kojima su prebivale mnogočlane obitelji ribara i težaka, a danas iste te kamene kućice nerijetko kriju vrlo atraktivne unutrašnjosti.

Jedan od takvih primjera je životni prostor dizajnerice interijera Snježane Rell, koji se nalazi u starom dijelu Kaštel Lukšića, u neposrednoj blizini dvorca Vitturi.

Dvokatnica u kojoj je dizajnerica izgradila svoj dom stara je više od četiristo godina – a njezin interijer ogledan je spoj tradicije i suvremenih trendova u dizajnu.

Kameno zdanje od 80-ak metara četvornih sadašnjim je sjajem zablistalo početkom svibnja. Još lanjskog ljeta na njegovu je mjestu stajala trošna kuća u kojoj nitko nije živio dulje od pola stoljeća tako da ju je trebalo iz temelja preurediti.

Taj zahtjevan posao obavila je Snježana Rell, koja je u proteklih nekoliko godina mnogim sličnim domovima udahnula novi život.

- Dakako da su mi zidovi bili poseban izazov – priznaje dizajnerica.

- To više što smo zbog ove kuće suprug i ja okrenuli novu stranicu u životu. Nakon, naime, gotovo dvadeset godina braka, naš smo rodni Split odlučili zamijeniti Kaštelima, uz koja nas, do sada, ništa nije vezivalo.

Spoj "staroga i novoga" u kaštelanskoj ljepotici najviše se ogleda u unutrašnjosti. Prizemljem i prvom katom dominiraju zidovi od kamena, kakve su nekada imale sve stare kuće u Dalmaciji, a zahvaljujući osobitom trudu vlasnika, čak je zadržana i originalna patina.

Rukom četkali kamen

- Umjesto da smo kamen "osvježili" strojno, što je puno kraći i jednostavniji postupak, mi smo svaki komad ručno iščetkali. Na taj način kamen ne gubi svoju pravu boju, kao što je slučaj sa strojnom obradom koja ga prilično izbjeljuje.

Isti postupak smo primijenili i na fasadi pa naše pročelje nimalo ne odskače od ostalih kuća u nizu, što nam je i bio cilj – naglašava Snježana Rell, dodajući da je to i osnovni razlog zbog kojeg su radovi na kući trajali punu godinu dana.

Osim kamenih zidova, rustikalnom štihu pridonose i ukrasi iz obiteljskog naslijeđa, a lijep podsjetnik na minula vremena su i drvene škure te golema ulazna vrata, koja nalikuju na nekadašnje zatvore domaćih konoba.

Ostatak interijera slijedi, pak, najnovije smjernice u uređenju doma pa je, primjerice, kuhinja u boji betona i hrasta, koje su zadnjih godina veliki trend. Slični, neutralni tonovi prevladavaju i u ostatku pokućstva koje je izrađeno po narudžbi.

- Kako bi drveni detalji bili što autentičniji, naručili smo ih kod lokalnih majstora – pojašnjava kreativna vlasnica.

Ne štedite na podovima i rasvjeti

- Škure je napravio jedan od najstarijih splitskih "maranguna", a ulazna vrata su rad jedne tvrtke, također iz Splita. Inače, značajan dio namještaja pronašla sam online, na raznim internetskim stranicama.

Dizajnerica je osobito ponosna što je svoj moderni dom uklopila u postojeće zidove. Intervenirala je tek u rasporedu prostorija pa se tako na mjestu bivše kuhinje danas nalazi raskošna kupaonica koja je prava wellness oaza, s dva umivaonika, dvije kade i infracrvenom saunom.

- Svojim klijentima uvijek preporučujem da kod izbora temeljnih komada i materijala ne štede. Ja sam za podove koristila skupocjene porculanske pločice i carrera mramor jer su garancija dugotrajnosti. Veliki dio ljudi često griješi i s rasvjetom, ne pridajući joj puno pozornosti.

A lijepa rasvjetna tijela su poput pogođenih "modnih dodataka" - savjetuje Snježana Rell, dok sjedi na svojoj terasi s pogledom na more, što je još jedan od "ekskluziva" njezina novog doma.

 

#SNJEŽANA RELL#KUĆA SNJEŽANE RELL#KUĆA U KAŠTEL LUKŠIĆU

Izdvojeno

05. srpanj 2020 00:48