StoryEditor
Životpočivao u miru

U 104. godini umro najstariji Cetinjanin Ante Dedić Rara

Piše PSD.
9. rujna 2013. - 19:28
Umro je Ante Dedić Rara iz Gale, općina Otok, najstariji Cetinjanin koji je 23. siječnja zakoračio u 104. godinu. Dedić je bio i nastariji živući antifašist u Hrvatskoj.

Kada smo ga u siječnju, povodom rođendana, posjetili u obiteljskoj kući s ponosom se prisjećao svojih partizanskih dana, od 1942. godine do kraja 2. svijetkog rata. Kao antifašistički borac svo vrijeme je, kazao nam je tom prigodom, proveo kao mitraljezac na "šarcu". Tada je izrazio žaljenje što 1991. godine nije bio mlađi jer bi, rekao je, ponovno uzeo "šarca" i krenuo u borbu protiv fašista Slobodana Miloševića.

Dedić je gotovo pola stoljeća bio umirovljenik. Zdravlje ga je dobro služilo. I s napunjenih 103 godine bio je vitalan. Ustajao je i lijegao bez pomoći, nije mu trebala pomoć ni za odlazak u kupaonicu, bio je dobrog apetita, rado je umjereno popio, a spavao je kao malo dijete. Jedino je bio nagluh. Sa suprugom Frankom koja je umrla prije 18 godina dobio je dva sina i tri kćerke, a oni su mu podarili 13 unučadi i 9 praunučadi. S posebnim ponosom je isticao unuka Denisa Gugića, hrvatskog reprezentativca u preponskom jahanju i slavodobitnika Sinjske alke.

Ante Dedić Rara pokopan je na groblju Svih Svetih u Gali.

T. Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 17:56