StoryEditorOCM
Život‘ne pitaj zašto‘

Talijanski novinar u ratu u Sarajevu posvojio djevojčicu. Danas joj je 35 godina, a ove riječi kriju posebno značenje

Piše vijesti sd
3. rujna 2024. - 16:52

Franco Di Mare, novinar i urednik talijanske državne televizije RAI Uno, ratni izvjestitelj iz BiH 1992. godine, u sirotištu je u zgarištu vidio jednoipolgodišnju djevojčicu koju je odmah posvojio.

Franco, koji je, prema pisanju medija, na poslu uvijek bio miran i suzdržan, nikada nije skrivao radost, entuzijazam i ljubav koju je Stella unijela u njegov život.

Stella danas ima oko 35 godina, diplomirala je ekonomiju. O njoj se ne zna gotovo ništa. Stella je uvijek bila pod zaštitom roditelja koji su je čuvali od medija, piše Nova.rs.

Prvi susret novinara i male Stelle, koja je još bila u pelenama, dogodio se u Sarajevu 1992. godine.

image

Franco je 1992. godine izvještavao iz ratnog Sarajeva kao novinar RAI-ja

Afp

- Bio sam u Sarajevu i pala je bomba na sirotište. Vidio sam malene oči i odmah smo se razumjeli - rekao je ranije novinar. Taj susret završio je veselom pričom – novinar je posvojio djevojčicu i rodila se očinska ljubav koja je trajala do posljednjih trenutaka njegova života. Nakon prvog susreta Di Mare, koji je tada bio u braku s Alessandrom, je uz pomoć Crvenog križa uspio posvojiti djevojčicu.

Napulj i Sarajevo u srcu

"Imao sam 35 godina i Stella me spasila u određenom trenutku mog života. Ona me natjerala da učim o vjeri i govorim da Bog postoji, rekao je Di Mare.

Iako je brak između novinara i Alessandre okončan, oni su nastavili brinuti o svojoj kćeri.

Dirljivu priču o Stelli i susretu opisao je Franco u knjizi “Ne pitaj zašto”. Franco Di Mare preminuo je 17. svibnja. 2024. u 68. godini, nakon duže bolesti i to je bio izuzetno tužan trenutak za Stellu.

- U redu, ne govorim taj jezik. I, naravno, ne zaboravljam da sam rođen u Napulju i da nemam dvije putovnice niti dvojno državljanstvo. Pa ipak, moji su korijeni u vodama Pozilipa i Miljacke, postao sam čovjek na ulicama Mergeline i u sokacima što se penju na Bjelave, moje čulno sazrijevanje slavilo je svoje obrede u drvoredima gradskog parka i među baščaršijskim zanatskim sokacima.

Tako je započeo svoju priču u svojoj knjizi “Ne pitaj zašto” koju je posvetio djevojčici što ju je usvojio u Sarajevu. Roditelji su je napustili, a Franco se nije mogao odvojiti od djevojčice koja danas ima oko 35 godina.

- Glavna tema moje knjige je volja, snaga ljubavi. Kada govorim o ljubavi, ne mislim samo na romantičnu vrstu ljubavi koja postoji između muškarca i žene, već i na onu tajanstvenu vezu između muškarca i njegove zemlje (domovine), njegove obitelji i njegove životne priče. Za vrijeme rata proveo sam mjesece u Sarajevu. Impresionirala me ljubav Sarajlija koji su u to vrijeme bili tako blizu jedni drugima, svom gradu, domovini, prijateljima i voljenima.

‘Mislim da imamo naslov romana‘

Nikada u životu nisam doživio takvu lekciju iz ljudskosti, koja se dogodila na jednom mjestu i u isto vrijeme. Radnja romana je priča o talijanskom novinaru koji u srpnju 1992. godine, na samom početku rata, dolazi u Sarajevo.

Nekoliko godina prije dolaska u Sarajevo razveo se, a zbog svega što mu se dogodilo postao je pomalo ciničan. Više ne vjeruje u ljubav. Ali uskoro će se predomisliti, onog dana kada upoznaje djevojčicu u sirotištu.

Talijani su ga pitali zašto je usvojio dijete iz Sarajeva.

- Dobro pitanje! Ali bojim se da nemam precizan odgovor. Mogao bih vam dati milijun odgovora, ali svi ti odgovori zajedno ne bi bili dovoljni da objasne bit svega. U ljubavi, valjda, nema odgovora. Na kraju, tko bi nam zapravo mogao objasniti zašto ste se zaljubili u nekoga? Ovo je dijete koje nije ništa krivo. Kad sam u knjizi opisao taj trenutak u kojem smo kći i ja odabrali jedno drugo, urednica me zamolila da tom opisu dodam još detalja. Ali nisam mogao. Napisao sam točno ono što sam osjećao u tom trenutku. Rekao sam da ne postoji nitko na svijetu tko može objasniti razlog zašto biramo jedno drugo. Ne pitaj me zašto, rekao sam joj. Odgovorila mi je s osmijehom i riječima: “Mislim da imamo naslov romana”, piše “Azra”, prenosi Nova.rs.

image

‘Impresionirala me ljubav Sarajlija koji su u to vrijeme bili tako blizu jedni drugima, svom gradu, domovini, prijateljima i voljenima‘, piše Franco u knjizi ‘Ne pitaj zašto‘

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:52