StoryEditor
ŽivotSPLIĆANKA NADA VESANOVIĆ ima neobičnog LJUBIMCA

Svoju tvoricu Rozu ne mijenjam ni za što

Piše PSD.
10. ožujka 2008. - 20:02
Nada Vesanović ponosna je vlasnica tvorice Roze
 Foto: Ante Čizmić / CROPIX
Veterinari preporučuju sterilizaciju životinjice kako ne bi previše proizvodila čuveni “štrcaj” neugodna mirisa, zbog kojega su tvorovi na lošu glasu

Nakon što su nas šokirali poskoci, iguane, razne vrste štakora, škorpiona i zmija kao kućni ljubimci, menažerija u prodaji odnedavno je dopunjena - tvorovima.

Hit ljubimcu nije odoljela ni Splićanka Nada Vesanović, koja se kune da nema tog labradora ili perzijanke koje bi mijenjala za svoju tvoricu Rozu!

- Zaljubila sam se u Rozu čim me u dućanu ‘Vaši ljubimci’ pogledala svojim toplim okicama. Osjećaj ljubavi prema mojoj čupavici nije me prošao već nekoliko mjeseci, koliko je član našega kućanstva - prisjeća se Nada.

Zaigrane beštije

Zaista, Roza na mah ne djeluje nimalo tvoroliko, nego kao neka kombinacija mačića i hrčka, s natruhama vjeverice kitnjasta repa. Dok smo je snimali, plaha životinjica drhtala je u rukama vlasnice poput djeteta suočena s hrpom stranaca. Nismo imali srca dugo je gnjaviti, ali nas je Nada ohrabrila.

- Znate, tvorovi su u pravilu druželjubivi i doista imaju puno mačjih osobina. Čak i jedu hranu za mačke, iako postoji i posebna hrana za te male mesojede. Zaigrani su i treba s njima kvalitetno i konstruktivno provesti barem tri do četiri sata dnevno. Rado se zabavljaju gumenim igračkama, ali su i velike spavalice. Spavaju petnaest do dvadeset sati dnevno - iscrpna je naša tvoroljubica.

Stan tvorice Roze, kao i drugih kućnih tvorova čiji vlasnici drže do njih, oveći je kavez, komforno opremljen. Treba sadržavati hranilicu, pojilicu i krevetić, ali i tunele za igru.

Međutim, posjedovanje tvora podrazumijeva još neke troškove na koje vlasnik mora računati, poput cjepiva protiv štenećaka (da, upravo te boljetice), a preporučuje se i sterilizacija životinjice kako ne bi previše proizvodila čuveni “štrcaj” neugodna mirisa, zbog kojeg su tvorovi na lošu glasu.

Manje lijep dio priče, pak, odnosi se na njihov relativno kratak životni vijek. Naime, tvorovi žive najdulje šest do sedam godina. Ako vaše dijete upravo u tom tužnom trenutku zahvati i pubertet, jao i vama i školi...

Izdvojeno

08. srpanj 2020 21:07