StoryEditor
ŽivotSkromna kućna biljka

Stablo kojeg je puna Dalmacija odlično funkcionira i u kući: možete ga nabaviti za svega 50 kuna, a čaj od osušenih listića je prava ljekovita bomba!

3. lipnja 2019. - 00:30

Ako želite imati živu skulpturu u dnevnoj sobi, na balkonu, u zimskom vrtu, ali i u spavaćoj sobi, maslina je izvrstan odabir. Ova prekrasna mediteranska biljka mnogo je više od stabla koje svojim plodovima oduševljava gurmane.

Ona je ukras, ljekovita biljka, inspiracija, pa nije ni čudno što stoljećima predstavlja simbol mira, obilja, vječnosti, učenosti i zdravlja. Još k tome vrlo je skromna, može rasti na vrlo škrtom tlu, gotovo bez vode, i unatoč tome može doživjeti duboku starost, a možete je nabaviti za samo pedesetak kuna.

Ideja za dar

Maslina potječe iz Male Azije, gdje je kao divlja vrsta rasla u šumama. Fosilni ostaci masline pronađeni u Francuskoj datirani su čak iz doba 8000 godina prije Krista. Nisko, vijugavo, ispucalo i kvrgavo stabalce može živjeti i nekoliko tisuća godina jer je iznimno otporno, što je još jedan razlog da je nabavite za svoj dom.

Danas se na tržištu nude različite vrste ukrasnih formi maslina, uzgojenih za interijere, ali i za terase te druge vanjske prostore, koje mogu dosegnuti visinu do 90 centimetara, ali postoje i mini vrste, masline bonsai. U ukrasnom loncu maslina je i savršen dar.

Dakle, ako ste odlučili zasaditi maslinu u lončanici, ona će rasti vrlo sporo, od 10 do 15 centimetara godišnje, pa se neće prebrzo nametnuti prostoru svojom veličinom, s tim da je morate tijekom zime čuvati u prohladnoj i vrlo svijetloj prostoriji i izloženu izravnom sunčevu svjetlu, ali ne u zagrijanoj i nikako u blizini radijatora.

Temperatura koja joj prija ne smije biti viša od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva ni niža od -2, odnosno -6 ako je stablo starije, iako joj najbolje odgovara sobna temperatura.

U mediteranskom području, ako je dobro zaštićena od jakih vjetrova, maslina može cijelu zimu ostati na otvorenom i poželjno je da ostane vani što god je dulje moguće, dok je u kontinentalnom području treba zaštititi i omotati posudu kako ne bi došlo do smrzavanja tla.

Oblikovanje krošnje

Za sadnju nabavite veću termoplastičnu posudu s odvodom koja mora biti tri puta veća od korijena, napunite je propusnom zemljom, najbolje mješavinom komposta i gline (ili humusa, treseta i pijeska), a na dno obvezno stavite jedan deblji drenažni sloj i podmetač ispod lonca. Lončanicu postavite na svijetlo, sunčano mjesto i umjereno je zalijevajte.

Od ožujka do svibnja zalijevajte je samo jednom u deset dana, od lipnja do rujna jednom tjedno ili češće ako je ljeto jako vruće. Od listopada do ožujka dovoljno ju je zalijevati samo dva puta mjesečno. Zalijevajte umjereno jer maslina ne voli puno vlage oko korijena.

Maslinu krase elegantni, kožasti, duguljasti, sivozeleni listovi na kratkim peteljkama, koji imaju srebrnkasto naličje. Cvjeta sitnim nježnobijelim cvjetićima tek u drugoj ili trećoj godini života, i to u travnju, a u loncu u svibnju ili lipnju. Prvih pet godina ne trebate je dohranjivati, a onda samo dva puta godišnje (u ožujku i rujnu) i minimalno je obrežite u veljači i ožujku. Jednostavno odrežite grančice koje strše i eventualno malo razrijedite krošnju jer na taj način smanjujete opasnost od gljivičnih bolesti.

Oblik joj možete dotjerivati po svome ukusu, možda u krug ili je jednostavno pustiti da raste prirodno i bude razbarušena.
Odrezane grančice nemojte nipošto bacati, spremite ih, osušite i skuhajte čaj koji je prava ljekovita bomba. Imate li smisla za crtanje, uz ukusni čaj od masline možete i naslikati ovu ljepoticu koja asocira na Mediteran i uživanje na suncu i moru...

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 09:50