StoryEditor
Životnek vam je veselo

Spolni odnosi u doba ‘korone‘: liječnici odgovorili što se smije, a što ne raditi pod plahtama dok traje pandemija

19. ožujka 2020. - 17:50
Shutterstock

Ajmo malo i o nečemo što u ovim danima djeluje potpuno nevažno, ali nije. Možemo li se seksati u vrijeme pandemije? Odgovor je uglavnom: Možemoooo!

Ali... Evo nekih poruka koje će nam u danima izolacije dobro doći, a kojima ovih dana, da ne bi bilo zabune, pišu i svjetski mediji.

Prvo i prvo, jasno je da se ne možemo seksati sa svakim. Dr. Carlos Rodríguez-Díaz, profesor Javne zdravstvene ustanove na Sveučilištu George Washington kaže:

- Ne postoje dokazi da se Covid-19 može prenijeti vaginalnim ili analnim odnosom. Međutim, ljubljenje je vrlo uobičajena praksa tijekom spolnog odnosa, a virus se može prenijeti slinom. Stoga se virus može prenijeti poljupcem. Postoje i dokazi o oralno-fekalnom prenošenju Covid-19 pa uzmite u obzir.

Dr. Justman, profesorica i liječnica liječnika u Odjelu za zarazne bolesti Medicinskog centra Sveučilišta Columbia University Irving, govori sljedeće:

- Ako ste vi ili vaš partner slučajno zaraženi koronavirusom savjet je da se odmaknete što je više moguće. Pa normalno!

Dr Julia Marcus, epidemiolog zarazne bolesti i profesorica na Odjelu za populacijsku medicinu na Harvard Medical School, porućuje:

- Za vas koji nemaju simptome, a ako živite s redovnim seksualnim partnerom i nemate nikakvih simptoma, seks bi u stvari mogao biti izvrstan način za zabavu, kao i ostajanje u vezi uostalom, za oslobađanje anksioznosti tijekom ovog potencijalno stresnog vremena.

Dr. Rodríguez-Díaz na pitanje o seksualnim igračkama odgovara:

- Koristite samo sapun i vodu. Ne znamo koliko će trajati pandemija.

Što kažete nekome tko je sada sam i ne želi čekati mjesecima prije nego što može biti intiman s nekim, pitali su američke seksologe, a oni odgovaraju:

- Spolni odnos može se smanjiti tijekom sljedećih nekoliko tjedana, ali drugi oblici izražavanja erotike, poput videopoziva, čitanje erotičnih sadržaja i masturbacije, i dalje će biti mogućnosti - kaže Rodríguez-Díaz.

Nadalje se savjetuje ljudima da ovih tjedana izolacije iskoriste možda razmisle o istraživanju drugih načina za druženje s novim seksualnim partnerima koji se mogu upoznati putem interneta ili pomoću video poziva.

To hoće reći da se poslužite, ako vam je baš toliko stalo, virtualnim užitcima što god to značilo. Nek vam je veselo u izolaciji!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2021 06:52