StoryEditor
Životneka svit slaže lego split!

Splitski ekonomist godinu dana slaže jednu kockicu za drugom kako bi simbol Splita postao službenim proizvodom danskog diva igračaka

21. veljače 2017. - 21:30

Kada dođe kući s posla, splitski ekonomist Ilija Šundov malo odmori, ruča, poigra se s jednoipolgodišnjim sinom i sjedne za stol prepustivši se satima šarenom svijetu lego kockica, svom strastvenom hobiju koji ga drži još od sedme godine života. Proteklih šest mjeseci bio je kao na iglama čekajući poštu u kojoj su pristizali dragocjeni paketi malih dijelova za njegov veliki projekt - maketu Dioklecijanove palače iz 305. godine.

Ovo malo remek- -djelo moći će vidjeti i svi zainteresirani od 24. veljače do 5. ožujka na prvom katu City Centra one, na javnom izlaganju. Ilijin cilj je prikupiti potrebnih 10 tisuća glasova na stranici Lego Ideas kojima će njegov projekt ući u konkurenciju za mogućnost proizvodnje Dioklecijanove palače kao službenog lego seta, baš kao što već postoje na tržištu čuvene svjetske građevine poput Eiffelova tornja, Empire State Buildinga, Seattle Space Needlea, Tower Bridgea i drugih.

- Palača je konačno gotova. U travnju prošle godine pokrenuo sam projekt "Lego Dioklecijanove palače" objavom na web-stranici Lego Ideas. Tada je palača bila samo u digitalnom obliku na mom kompjutoru i na samoj stranici Lego Ideas. Krenula je medijska kampanja i od strane Slobodne Dalmacije za prikupljanjem 10 tisuća glasova kako bih ušao u konkurenciju, te se javilo oko 1600 ljudi.

Natječaj još traje nekih 240 dana i, iskreno, volio bih kada bih uspio sakupiti potreban broj glasova i tako promovirati Split i palaču. I ako ne prođem kod lego komisije, svi ti glasovi omogućit će mi intervju za službene lego stranice, pa će se nadaleko čuti o našoj palači i gradu - govori nam Ilija, koji je u 10 kilograma tešku maketu palače utrošio 20 sati rada i čak 5468 lego kockica u osam boja.

Žena se ne ljuti. Kaže da joj je draže da slažem legiće nego da visim po kafićima i kladionicama - smije se Ilija, koji zbog nedostatka prostora u malom stanu najčešće slaže legiće digitalno, no na njegovim policama ipak su izloženi zanimljivi modeli vukovarskog vodotornja, svemirske rakete, helikoptera...

Namjera mu je dogovoriti javno izlaganje Dioklecijanove palače gdje god to bude moguće i tako pokušati prikupiti tih 10 tisuća glasova. Ako u tih 240 dana bude prikupljeno više od 5 tisuća glasova, rok se produžava za dodatnih šest mjeseci.

Njegova maketa dimenzija je 53x77x13 centimetara, a postavio ju je na drveno postolje. Kaže da je izvorni izgled palače, bez katedrale svetog Duje, izabrao zbog činjenice da je palača tijekom godina doživjela velike arhitektonske promjene i izgubila svoj originalni oblik. No, njemu je svakako prelijepa i prije i sada.

- Nek za nju zna cili svit! - poručuje Ilija, za čiju maketu možete glasati na linku: https://ideas.Lego.com/projects/138975.

Priča nam kako je najviše muke imao s nabavom dijelova jer lego brend ima svoje uvjete, pa jednom kolekcionaru ne može isporučiti sve što je ovaj naručio, primjerice tisuću dijelova odjednom.

- Kada napravite model u tom lego programu, izbaci vam koliko i kakvih dijelova vam je potrebno. Zbog njih, kontaktirao sam pola svijeta, paketići su tijekom šest mjeseci stizali iz Amerike, Kanade, Španjolske...

Naručivao sam i od privatnih američkih kolekcionara, a najteže je bilo nabaviti krovne dijelove jer se takvi više ne proizvode, ukupno 110 različitih vrsta kockica. Skup je ovo sport jer, na primjer, dvije kockice koštaju 50 centi, a poštarina za njih je 5 dolara. Znalo me i cariniti, a ukupno sam potrošio više od 10 tisuća kuna.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2021 09:21