ŽivotSMANJEN BROJ ZAHTJEVA ZA CRKVENO RAZVRGNUĆE BRAKA

‘Smrtnici’ do razvoda puno lakše nego slavni

Piše Joomla\CMS\User\User
14. ožujak 2008. - 15:04
U zagrebačkom Međubiskupijskom sudu tvrde kako ne idu na ruku slavnima, te da od 1999. nije poništen ni jedan brak poznatih osoba

Postupak razvrgnuća braka Marka Perkovića Thompsona i
Danijele Martinović trajao je godinama, a okončala ga je nadležna
Splitsko-makarska nadbiskupija

Međubiskupijski sud Hrvatsko-slavonske crkvene pokrajine zaprimio je prošle godine 73 nova predmeta sa zahtjevom za proglašenjem ništavosti crkveno sklopljene ženidbe, ili, kako se to kolokvijalno običava reći, poništenja crkvenog braka.

Dok se posljednjih godina broj takvih tužbi povećavao, prošle ih je godine bilo 16 manje nego 2006. godine – izvijestio je u četvrtak na Kaptolu, na otvorenju sudske godine 2008., sudski vikar Međubiskupijskog suda prvoga stupnja dr. Josip Šalković.

Trenutačno je u fazi istražnih ili dokaznih radnji 295 parnica, od čega najviše Zagrebačke nadbiskupije, 181. Do izricanja presude trebat će preslušati 2000 do 2400 osoba – najavljuje dr. Josip Šalković.

 Najeksponiranije medijsko razvrgnuće braka bilo je ono estradnoga para Marka Perkovića Thompsona i Danijele Martinović, koje je uspješno okončala nadležna Splitsko-makarska nadbiskupija.

Trakavica koja je trajala godinama najzornije je pokazala koliko ti postupci u Crkvi  koja ne voli izraze “razvrgnuće” ili “poništenje”, nego “proglašenje ništavosti”  mogu potrajati.

 U sudskoj godini 2007. donesena je samo 31 presuda i 66 odluka o odbacivanju tužbe.

Ne zna se u kolikom postotku Crkva poseže za izricanjem ništavosti pred Bogom sklopljenog saveza. Ipak, ljute se na tvrdnje da idu na ruku poznatim parovima dubljeg džepa.

#THOMPSON#DANIJELAMARTINOVIć#RAZVOD#BRAK