StoryEditor
Životzločin, seksualnost i rod

Šesti Queer Zagreb festival od 1. do. 9. listopada

Piše PSD.
23. rujna 2008. - 18:56

Jedan od gostiju Festivala bit će i poznati svjetski
gay aktivist Peter Tatchell
Na ovogodišnjem 6. Queer Zagreb međunarodnom festivalu, koji će se održati od 1. do 9. listopada, bit će izvedeno i prikazano tridesetak predstava, filmova i izložaba na temu "zločina, seksualnosti i roda", a umjetnici koji gostuju dolaze iz Brazila, Južne Afrike, SAD-a, Velike Britanije, i Francuske.

Ove je godine Queer Zagreb, festival koji propituje društvene norme u tranzicijskom društvu kroz umjetnost, teoriju i aktivizam, veći i raznolikiji od prethodnih, kazao je na konferenciji za novinare Zvonimir Dobrović, programski voditelj Festivala.

Queer otvara "XXY" , jedini igrani među dokumentarnim filmovima, dobitnik 15-tak nagrada na festivalima, uključujući i Critic's Week Grand Prize u Cannesu u 2007. Preostalih 10 dokumentaraca obrađuju teme vezane za zločin, seksualnost i rod.

Među brojnim zanimljivim gostima i predstavama Dobrović je izdvojio predstavu "Civil" britanske skupine Pacitti Company koja tematizira pitanje slobode i građanskog neposluha. Tu je i južnoamerički umjetnik Steven Cohen koji će se predstaviti s "Dancing Inside Out", video radom i izvedbom koja miješa nekoliko manjinskih identiteta.

Eksplicitna predstava "Jerk" Francuskinje Gisele Vienne temeljena je na činjenicama vezanima uz stvarne događaje a oslanja se na roman američkog autora Dennisa Coopera. Britanska predstava "Almost the Same" propituje odnos zločina i pasivnih promatrača, kazao je Dobronić preporučivši predstavu onima "željnih krvi".

Festival će završiti predstavom "Green Wedding Queer Zagreb" bivše prostitutke Annie Sprinkle (koja je već gostovala na Eurokazu) a koja će taj preformans organizirati u suradnji s redateljem Mariom Kovačem.

Tijekom festivala bit će otvorene tri izložbe njemačkih, poljskih i hrvatskih umjetnika. Organizatori najavljuju i dolazak jednog od najpoznatijih aktivista za gay prava na svijetu, britanca Petera Tatchella, koji će govoriti o svom radu, aktivističkim metodama te budućnosti gay pokreta.

U sklopu izložbe o nacističkom teroru nad homoseksualcima od 1933. do 1945. u HDLU, danas je predstavljena knjiga "Muškarci s ružičastim trokutom" Nijemca Heinza Hegera, a koja je svjedočanstvo homoseksualca o zatočeništvu u konc logorima od 1939. do 1945. Knjiga je izdana tek sedamdesetih i doživjela je brojna izdanja po svijetu. S njemačkog ju je preveo Boris Perić, a nakladnik je "Domino".

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 21:19