StoryEditor
Životrevolucionarni Švicarac

Schumperli: Metodu namještanja atlasa izmislio sam da bih sebe spasio

Piše PSD.
22. kolovoza 2012. - 10:45
Na sreću za mnoge bolesne ljude, doktor energetske medicine Švicarac Rene C. Schumperli postavio je 1993. godine revolucionarnu metodu ispravljanja atlasa, prvog vratnog kralješka. Schumperli je za probleme koje donosi zarotirani prvi vratni kralježak znao iz osobnog iskustva − u teškom je padu dobio jak udarac u glavu, atlas mu se pritom zarotirao i nagnuo, a kao posljedicu je imao dugotrajne probleme s probavom, fobije, bolove u leđima, nestabilnost tijela... Osjećao se, kaže, kao da je doslovce izbačen iz ravnoteže, ali bio je svjestan da je sve to čvrsto povezano s atlasom, kojemu je taj nesretni pad očito bio teško naudio.

− Pokušao sam prikupiti što više informacija i uvjerio sam se da kiropraktičko pomicanje kralješka često u konačnici, nakon kratkotrajnog poboljšanja, može dovesti do još goreg stanja, čak puno težeg od prethodnog. Smatrao sam i da pomicanje prvog vratnog kralješka kroz usta, kako su to neki obavljali, nije učinkovita metoda. Nakon istraživanja izumio sam novu, revolucionarnu metodu, zasnovanu na radu posebne sprave, vibracijskog aparata koji svojim radom atlas vraća na pravo mjesto. Bio sam uporan, kroz moje je ruke prošlo čak šest prototipova – kaže Schumperli.

Osobno je, kaže, doživio novo rođenje, eliminirao je sve zdravstvene smetnje, atlas mu je vraćen na pravo mjesto, a stekao je želju da pomogne svima kojima neprirodan položaj prvog kralješka stvara hendikep. Sa Schumperlijem smo razgovarali u splitskom centru AtlasPROfilax, koji je posjetio kako bi pozdravio uspješan završetak školovanja još jednog stručnjaka iz te struke.

Titulu atlasprofilax stručnjaka uz Vladimira Tomljenovića, čiji je otac Vlado prvi počeo primjenjivati tu metodu u Hrvatskoj, te Blage Karlića, ing. med. radiologije, sada nosi i viša fizioterapeutkinja Tereza Librenjak. Ona je time postala jedna od oko 300 licenciranih atlasprofilax stručnjaka, koji su do sada vratili na mjesto oko 1.300.000 iščašenih atlasa diljem zemaljske kugle.

− Ovo je moj drugi dolazak u Split, jednom sam već bio u prolazu kao mladić. I tada sam bio oduševljen, a sada sam posebno jer sam došao zbog jakog povoda, proslave još jedne diplome – nije krio oduševljenje Schumperli.

Na splitsku inauguraciju novog stručnjaka u Split su došli i njegovi međunarodni kolege, dr. Renata Filipová, bivša internistica iz Praga, i dr. Wim van den Berg, klinički psiholog iz Nizozemske. Dr. Filipova kaže da je u 11. godini nezgodno pala, nakon čega joj je život krenuo drastično težim putem bolesti. Nove spoznaje o problemima s prvim vratnim kralješkom bile su joj otkriće, pa je diplomu bolničke internistice odlučila zamijeniti onom iz atlasprofilaxe, nakon čega je Schumperlijevu metodu počela primjenjivati diljem zemlje.

Osim što je, kaže, sebi darovala novi život, pomogla je i brojnim svojim zemljacima. Slična iskustva s pacijentima ima i dr. Wim van den Berg, koji nam je potvrdio da prvi vratni kralježak može uzrokovati i brojne psihičke simptome, koji se nerijetko zamjenjuju nekima iz mnogo težih bolesti.

− Primijetio sam da namještanje atlasa uzrokuje emocionalnu promjenu. Ljudi dožive smirenje, unutarnje opuštanje, odmor. Ne možemo zanemariti činjenicu da loše postavljen atlas pritišće žile smanjujući dovod krvi u mozak, a automatizmom potiče niz tegoba koje se događaju zbog lošije apsorpcije kisika. Pritišće živce, koji onda šalju pogrešne poruke u našu ‘centralu’ – objasnio je.
tanja šimundić bendić
SNIMIO JOŠKO ŠUPIĆ

Od ravnih tabana do migrene i aritmije

Mali div nazvan atlas treba nositi težinu glave, no zbog pogrešnog rotacijskog položaja on to ne čini čak kod 99 posto ljudi. Zbog toga nastaju vrtoglavice, migrene, bolovi u glavi, mišićima i kostima tijela od stopala do vrata. Uzrokuje i depresije, pad energije, loše spavanje, bol u čeljusti, spuštena stopala, aritmiju srca, osjećaj gušenja, trnce u rukama, lošu cirkulaciju, a s njom i slabiji dotok krvi i kisika u glavi, loš protok limfe, ukupno lošu prokrvljenost mozga te pritisak na leđnu moždinu − kaže Vladimir Tomljenović, atlasprofilax stručnjak koji je uz pomoć suradnika utemeljio splitski centar.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 13:09