StoryEditor
ŽivotPREŽIVJETI PUCANJ

Rus s metkom u glavi živi čak 82 godine

Piše PSD.
12. siječnja 2015. - 20:09
Cijela Hrvatska oduševljeno je dočekala vijest da se desetomjesečni dječak iz Zadra, koji je teško ranjen u glavu u osvetničkom pohodu Zlatka Svirčića, odlično oporavio i da je nakon dva tjedna liječenja u zagrebačkoj Dječjoj bolnici u Klaićevoj pušten kući.

Dječak se smije, hoda i maše ručicama te nema nikakvih naznaka da je metak, koji mu je prošao kroz glavu, počinio veću štetu.

Dr.  Miroslav Gjurašin, koji ga je s peteročlanim timom operirao više od tri sata, pred novinarima nije krio sreću zbog činjenice da se beba izvrsno oporavila. Kazao je kako liječnicima sada preostaje pratiti djetetov neurološki razvoj, ali kako će, prema svemu sudeći, sve biti u redu i dječak će nastaviti normalan život.

Ako ne ošteti mozak

Maleni je Zadranin, u ovoj strašnoj priči, imao sreću što mu metak nije zahvatio niti jednu veliku krvnu žilu u mozgu, kao ni centre za pokret, govor, disanje ili rad srca. Dr. Gjurašin objašnjava i kako tako mala djeca, koja su u intenzivnom razvoju, imaju veće šanse za oporavak, s manjim posljedicama jer ako se i oštete neki važniji dijelovi mozga, mogu se aktivirati neke druge regije i preuzeti funkcije onih oštećenih.

No, u Hrvatskoj je zabilježeno i više slučajeva odraslih osoba, koje su preživjele teška propucavanja u glavu. I u tim su slučajevima, kao i kod malenog Zadranina, ključni bili splet sretnih okolnosti, odnosno činjenica da metak kojim su pogođeni nije zahvatio važne dijelove mozga, kao i brza medicinska intervencija, te kvalitetno obavljene operacije.

Medicinske statistike kažu da od milijun osoba, koje su pogođene metkom u glavu iz neposredne blizine, preživi tek jedna osoba. A jedan od tih sretnika je muškarac iz okolice Bjelovara koji je 2008. godine pogođen u čelo, s udaljenosti manje od metra.

Prošao kroz glavu

Stručnim rječnikom, zadobio je “ustrijelnu ranu glave, što je prouzročilo multifragmentarnu frakturu frontalne kosti i desne tjemene kosti uz brojne koštane fragmente, traumatski šok, te edem mozga”, a nakon što se oporavio, Bjelovarčanin je ispričao kako je spašen zahvaljujući brzoj liječničkoj intervenciji, ali i činjenici da je, pukom slučajnosti, nakon pucnja trznuo glavom i okrenuo poluprofil.

Ispaljeni metak pogodio mu je čeonu kost i prošao kroz glavu, ne ozlijedivši značajnije mozak, no dio rasprsnutog metka ostao mu je u glavi i s tim muškarac i danas živi.

Pucanj iz neposredne blizine preživio je i, tada, 32-godišnji pacijent, koji je 2011. primljen u KBC Split u polusvjesnom stanju, s ustrijelnom ranom glave i mozga. Splitski liječnici prvo su mu, mjerama intenzivnog liječenja, stabilizirali stanje, a zatim mu na Klinici za bolesti uha, gla i nosa izveli endoskopsku operaciju u kojoj su mu izvadili metak, koji mu je ušao kroz lijevu sljepoočnicu, presjekao lijevi očni živac i zabio se uz glavnu arteriju mozga u blizini hipofize.

Ustrijelila ga žena

Zahtjevna i rizična operacija, prva takve vrste u Hrvatskoj, koju je obavio dr. Draško Cikojević sa svojim timom, potrajala je tri sata, a najgore je bilo, prisjetio se dr. Cikojević, što je prijetila opasnost od oštećenja glavne arterije mozga i iskrvarenja, kada do smrti može doći u samo nekoliko sekundi.

Operacija je podrazumijevala ulazak endoskopom kroz nos pacijenta. Zaglavljeni metak uočen je u kosti lubanje, u području sinusa, gdje ima jako puno živaca, pa je bila nužna mirna kirurška ruka da se ne bi oštetio koji živac ili krvna žila. Na kraju je sve dobro završilo i pacijent se u potpunosti oporavio.

Svjetski mediji izvještavali su nekoliko puta i o osobama koje desetljećima žive s metkom u glavi. Jedan od njih je 52-godišnji Teksašanin koji je prije 30 godina tadašnjoj ženi kupio pištolj na poklon, a ona mu je jedne večeri dok je spavao ispalila metak u glavu.

Muškarac je dva tjedna bio u komi, a čudom je preživio jer mu se metak zabio između očnih živaca, točno između dvije polovice mozga.

Postao nagrađivani inženjer

Od onda nema osjet mirisa te je oslijepio. Liječnici su mu rekli kako je riskantno metak ukloniti jer bi mogao ostati paraliziran do kraja života, i on tako s metkom u glavi živi već tri desetljeća.

Rekorder je, pak, muškarac iz Rusije koji s metkom u mozgu živi čak 82 godine. Kada je imao samo tri godine slučajno ga je upucao njegov brat, metak mu je ušao u glavu ispod nosa, a onda se zaustavio u otvoru u lubanji kroz koji prolazi leđna moždina.

Odmah nakon ranjavanja dječak je završio u bolnici, no liječnici nisu izvadili metak jer su se bojali kako bi operacija mogla napraviti više štete nego koristi. Dječak se oporavio i nastavio je normalno živjeti, odrastao je bez ikakvih posljedica, završio fakultet i postao ugledni i nagrađivani inženjer.

Pune 82 godine nakon ranjavanja, završio je u bolnici zbog bolesti srca, a liječnici su se šokirali kada su na rendgenu uočili metak. Još ih je više šokiralo što on nije napravio nikakvu štetu te su zaključili da nema nikakva smisla vaditi ga iz mozga.

PIŠE: DIVNA ZENIĆ RAK


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 11:10