StoryEditor
ŽivotUtjeha roditeljima

Rizik postoji, ali manji je od očekivanog: objavljena prva velika studija o širenju koronavirusa u vrtićima, rezultati su povoljni

Piše M.P.
15. listopada 2020. - 11:22
Shutterstock

Ako upitate bilo kojeg roditelja čega se najviše pribojavaju u ovim pandemijskim uvjetima, spomenut će sigurno, između ostaloga, i zarazu u vrtićima. Budući da nas od ožujka prate upozorenja nadležnih institucija i stručnjaka kako najmlađi mogu biti asimptomatski širitelji koronavirusa, nesigurnost je prilična.

Covid-19 je smanjio broj dolazaka mališana u vrtiće i jaslice, a pandemija isto tako utjecala na mjesta gdje su se nekad osjećali tako sigurnima. U vrijeme opće nesigurnosti pak, roditelje sigurno zanimaju točni podaci.

Dosad je bilo malo znanstveno utemeljenih preciznih podataka kad je u pitanju širenje koronavirusa u vrtićima i ostalim mjestima za brigu o djeci, no ovi posljednji, objavljeni u časopisu Pediatrics, moglo bi im pružiti utjehu.

Studija koju citiraju danas svjetski mediji sugerira kako djeca u dobi od 6 godina i mlađa nisu povezana s većim rizikom oboljenja od Covid-19 u vrtićima.

Rizik postoji, ali...

To, naravno, ne znači da rizika nema. Istraživanje se odnosi primarno na zarazu koja potencijalno prelazi s odgojiteljica i odgojitelja te ostalih zaposlenika vrtića na djecu, no nije temeljito kad je u pitanju zaraza među samim mališanima. 

"Naše istraživanje nije u potpunosti donijelo odgovor na pitanje jesu li vrtići sigurni i treba li ih otvoriti", kazao je autor Walter Gilliam s Yalea. No ono predstavlja važan prvi korak u konačnoj procjeni koliko je grupno zbrinjavanje djece sigurno i koliku štetu bi mogao nanijeti njihov rad u pandemijskim uvjetima.

"Donosimo i solidne dokaze prema kojima je, u određenim uvjetima, moguće imati otvorene vrtićke programe bez da dovodimo djecu i njihove obitelji u opasnost", dodao je.

Istraživanje je provedeno na 57,000 djece u vrtićima diljem Sjedinjenih Američkih Država na temelju broja zaraženih odgojitelja i onih koji su zbog koronavirusa bili hospitalizirani. U konačnu statistiku ušli su i vrtići koji su otvoreni i one koji su zbog zaraze ili lokalnih restrikcija bili prisiljeni zatvoriti.

Povoljni rezultati

Kad su usporedili broj zaraženih, stručnjaci su zaključili kako otvoreni vrtići ne predstavljaju dodatni rizik. Pokazuju, drugim riječima, da su djeca rijetko prenosila korovairus na svoje odgojitelje.

No rizik za roditelje, naročito one koji su ekstra oprezni zbog postojećih dijagnoza u obitelji, stoga i spadaju u kritične skupine, nije nepostojeći. On ni ne može biti jednak nuli, no stručnjaci tvrde kako su rezultati "povoljni".

Ipak, neki ovoj studiji zamjeraju činjenicu što je temeljena na podacima koje su ispitanici sami prijavljivali. Vrtići u SAD-u su, ipak, pokazali visoku razinu pripravnosti, viroke standarde kad je u pitanju dezinfekcija prostora i pojačanu brigu o higijeni temeljenu na uputama Američke pedijatrijske akademije.

Kako bi izbjegli neželjena potencijalna širenja, centri su organizirali uže grupe odgojitelja i djece kako se ne bi svi međusobno miješali. Organiziranje manjih grupa od osam djece ili manje pokazalo se uspješnim.

Djeca stara dvije godine ili mlađa od tog uzrasta nisu trebala nositi maske - uloga zaštitnih maski onaj je segment istraživanja koji još uvijek nedostaje kako bi ono bilo kompletno, kao i pitanje koliko je veći potencijalni rizik od zaraze u obiteljima djece vrtićkog uzrasta koja redovito odlaze na brigu.

No zasad stručnjaci tvrde kako bi ovo istraživanje zaista moglo biti svijetla točka koja bi donijela dobre vijesti kako roditeljima, tako i odgojiteljima.

"Istraživanje nam ukazuje koliko se uspješno mogu provoditi mjere, a onima koji rade s djecom predstavlja olakšanje jer rizik nije veći", kaže Gillam uz dodatak kako vrtići ipak nisu "super-širitelji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. listopad 2020 14:56