StoryEditor

Rezultati novog istraživanja pokazali: manji testisi, aktivniji očevi

Piše PSD.
11. rujna 2013. - 01:25
Američki znanstvenici pronašli su vezu između veličine testisa i aktivnosti u odgoju djece, prenosi u utorak BBC.

Stručnjaci sa svučilišta Emory u Atlanti tvrde da će očevi s manjim testisima biti aktivniji u mijenjanju pelena, hranjenju i uspavljivanju svoje djece. Pokazalo se i da veličina testisa ima ulogu u tome kako očevi gledaju na svoju djecu.

Razina promiskuiteta i veličina testisa u životinja su snažno povezani. Naime, primjerci s većim testisima pare se s više partnerica. Američki znanstvenici proučavali su evolucijsku teoriju o količini utrošene energije i napora u parenju u odnosu na podizanje mladunčadi, odnosno na sugestiju da se mužjaci s većim testisima više posvećuju pravljenju djece, a manje njihovu odgoju.

U studiji objavljenoj u časopisu Proceedings of the National Academy of Science znanstvenici su istražili odnos između veličine testisa i očinstva u 70 muškaraca, očeva djece do dvije godine starosti. Znanstvenici su bilježili reakcije u njihovim mozgovima dok su gledali fotografije svoje djece i pokazalo se da očevi s manjim testisima imaju veću moždanu aktivnost u takvim slučajevima. Magnetskom rezonancijom utvrđeno je da je u ispitanoj skupini volumen najmanjeg testisa bio triput manji od najvećeg.

Također, u razgovorima sa samim muškarcima i njihovim suprugama pokazalo se da su oni s manjim testisima aktivniji u roditeljskim obavezama.

Jedan od autora studije, dr James Rilling rekao je BBC-ju: "Ovo nam pokazuju da su neki muškarci prirodno brižniji od drugih, ali ne mislim da one druge to opravdava. Oni samo trebaju uložiti nešto više napora".

Točna poveznica nije utvrđena, a znanstvenici zasad smatraju da veličina testisa, vjerojatno zbog hormona testosterona, utječe na ponašanje.

(H),FOTO: SHUTTERSTOCK

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 19:54