StoryEditor
ŽivotSILOM DOMAĆICA

Raspašoj kod Kraljice Majke: premda joj je čak i Nevistica rekla ‘okej, dobro, tortica, u redu, ali bako, ništa više...‘, ne sluša to ni Nevisticu

Piše Eda Vujević
26. srpnja 2021. - 16:47

Kad sam bila mlada majka, a bogme i poslije, bila sam žarko zainteresirana za literaturu koja mi je, da se ne lažemo, bila od poprilične koristi u mojim roditeljskim nastojanjima.

Ono, jedna ti tetka kaže jedno, druga drugo, patronažna sestra treće, mater u svoje diple, svekrva... Šta da kažem? Izbombardirana morem kontradiktornih savjeta, često totalno blesavih, bila sam dovedena do ruba živaca.

Tipa – povij ga, ne povij ga, utopli ga, raskomodi ga, ku'š bez kape vanka, ma šta će mu kapa, doji ga pod mus, ma šta'š ga dojiti, namaži mu guzu nakon svakog mijenjanja pelena, ma šta'š ga meckati, ispast će pederast.... I slično. Prvih godinu dana provela sam u dubokom uvjerenju kako sam nekompetentna i nedorasla situaciji.

Onda sam pobjesnila i rekla: ma čekaj? Pa jebate život, sve piše u knjigama! Krenula sam od doktora Benjamina Spocka, a završila na Zlatku Bastašiću, koji mi je unio svjetlo u mrak puberteta. Jedinčevog, mislim...

Tlak divlja, kuk se koči

Međutim, za razliku od djece s kojom kako-tako mo'š izaći na kraj, u ovim me godinama ljuto muči nedostatak literature za odgoj i preodgoj Kraljice Majke. Čovječe, to se ne da! To je gore i tvrdoglavije od najtvrdoglavijeg pubertetlije, a šta ću govoriti kakvi je moj bio.... Uostalom, ne bi milo dijete otišlo u repere, promijenilo ime i skakalo po stejdžu umjesto da izmišlja aute na električni pogon ili dizajnira čipove za čipiranje ravnozemaljaca.

Dakle, Kraljica Majka... To se čini kao mila ženica. Bakica i prabakica. Med medeni. Sve srećo, sve dušo, sve ciju-miju. Ona, međutim, ima o sebi predodžbu kao da joj je pedeset godina. To vršlja po vrtliću i đardiniću, to sadi, čupa, zalijeva, plijevi, kopa, brsti, okopava, pjeva uspavanke mahom ravnodušnim pomama i grbavim kukumarima, kako ih je opisao Prijestolonasljednik.

O kumpirima da ne govorim! To je posadilo kumpira za vojsku! Ko da će rat, majke mi mile. I sad te kumpire vadi i gonja u karioli. I ne da nikome ni blizu! Onda zakrepa na žegetini, tlak joj podivlja, a kuk se ukoči. Onda ja pobjesnim.

– Majko – kažem – ako iduće godine posadiš više od dva reda kumpira, posvadit ćemo se.

– Ih, dva reda – kaže ona. – Za dva reda ne vrijedi se mučiti.

– Majko – nastavljam ja – nikome ne treba tvoje voće ni povrće, sve možemo kupiti osim tvoga zdravlja.

– Prvo i prvo – veli ona – voća nemam! Koje voće? I drugo, gibanje je zdravo za organizam.

– Majko – strpljiva sam, aj, priznajte – kumpiri nam ne trebaju. I znaš li da je tuberajt zabranjen? Kako ćeš kumpire uopće sačuvati?

– Imam od lani tuberajta – spremno odgovara. – A za dogodine, jopet će oni promijeniti zakon. Koja budalaština, zabraniti tuberajt... Ova zemlja je ajme bože.

– Majko – nastavljam ja – to su zabranili jer su takva pravila u Evropi. Tuberajt je kancerogen!

– A e – veli ona. – Jest, baš kancerogen! Dok nešto drugo ne izmisle. Samo će promijeniti ime tuberajtu i sve po starome.

– Majko – priznajte da sam svetica – pustimo politiku. Govorimo o vrtlu.

– Pa i ja govorim o vrtlu – kaže ona.

Žali bože! To se ne da dozvati pameti. Svega mora biti puno i previše! Jer "ako ne preostalo, nije ni dostalo". Eno nekidan...

Zabrinuti za babino zdravlje, Jedinac, Nevistica i Prijestolonasljednik najavili se u posjet tobožnjoj bolesnici. Ne mo'š ni babi banuti na vrata, evo mi došli, nije red. Naravski, ona me ekstatično odmah zove, sretna ko malo dijete.

Prekosutra dolazi unuk i familijica! Babino unuče koje joj je poklonilo jednog od svoja tri Porina, pa kad hitna pomoć kod nje ordinira, medicinari bulje u Porina. Oklen babi Porin, pitaju se. A ona blista! Dakle, veli da će skuvati juhu. I da ima paprike u zamrzivaču. Dobro! Ja ko zadnji naivac pušim priču... Zakoniti me gleda. Ona da će ostati na juhi i paprikama iz zamrzivača? Samo'š vidit....

Zove popodne. Da je torta gotova! Koja torta?!

– Ma ko fol torta – kaže ona. – Nije to prava torta. Tortica, za zamazati oči djetetu....

– Majko – mucam ja – koja torta? Po ovoj žegi ti pališ rernu?

– Pa kako'š bez rerne? – mudruje ona. – Doduše, peče se samo biskvit...

– Pa šta bi se osim biskvita još peklo, za boga miloga? – pobjesnim ja. – Majko, nemoj me mantati.

– Bože, Edika – kaže ona. – Ma obični biskvitić sa tri jaja. I na to staviš voće, malo prokuvano i s mrvu želatine.

E, šta su ti geni

– E? I to je sve?

– A ne – sad je već uživljena. – Na to skuvaš dva pudinga. I smutiš dva šlaga! I eto. Finta torta, kažem ti. Ne'š ti umora...

Uzalud! Literatura je siromašna kad su u pitanju žene ko moja majka. U uzvišenim verzijama, one su, štajaznam, majke kuraž ili ona Jesenjinova majčica, sve divotice i milotice. U naravi, to je pokora! Nedokazno!

No, to još uvijek nije sve. Premda joj je čak i Nevistica rekla da okej, dobro, tortica, u redu, ali bako, ništa više..., ne sluša to ni Nevisticu! Nikoga! Do istine dolazim posredno. Preko Prijestolonasljednika.

On jedini još ne kuži koncept dobronamjernih laži kojima podliježe čak i Reper. Kao, nećemo Njoj, to kao meni, baš sve reći! Jerbo je baka zamolila da meni ne govore ništa jerbo sam ja "tijesna". Ja tijesna?! Objeda neviđena!

– Bilo je bujekića – kaže Princ nevino. – I juha. I batak. Pohani. I majoneza. I papike za tatu i mamu i baku. I tojtica za sve. I za poniti mojoj kući...

Da prevedem: okrugla tepsijetina puna vlastoručno smotanog bureka za dobrodošlicu, juha krepka, prekomjerna količina novoskuvane punjene paprike jer, bože moj, di ćeš Princa dočekati s paprikom iz frizera, nije to košer... Hrpa pohane piletine. I torta. Raspašoj!

– Majke mi mile – rekla sam umorno – ako se ja pokažem kao moja mater... I ako ja u starosti krenem kuvati, kopati, saditi, mijesiti, peći, i sve drugo... Ubijte me!

– Ne brini, draga – rekao je Zakoniti – nema šanse da'š ti ikad pretjerati u rađi. Taj gen nisi povukla!

item - id = 1115442
related id = 0 -> 1127499
related id = 1 -> 1123990
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 01:30