StoryEditor
ŽivotVrijeme brzo prođe

Poznata psihologinja o danima u izolaciji: ‘Jest da je neobično, ali Bože moj. Trebamo biti disciplinirani da krivulja zaraženih ne bi rasla!‘

26. ožujka 2020. - 13:24
Josko Šupić/Hanza Media

Njezin dom u zgradi na Splitu 3 već desetak dana nije primio ni jednog posjetitelja, pa čak ni novinarsku ekipu RTL-a - i oni su sa psihologinjom Mirjanom Nazor razgovarali ispred kućnog praga.

Svjesna je kako i sama zbog svojih godina spada u rizičnu skupinu građana koji bi u slučaju da dobiju koronavirus mogli imati ozbiljnih zdravstvenih problema. Stoga se vodi onom starom - bolje spriječiti nego liječiti i apsolutno ništa ne želi prepustiti slučaju, pažljivo slušajući sve upute koje do nje dolaze putem medija. Upravo je televizija postala njezin svojevrsni pogled u svijet, suprug i ona gledaju je više nego ikad, a vrijeme krate i čitanjem te odgovaranjem na poruke koje im šalju prijatelji.

- Naravno da mi je draže kad mogu ići vani, ne mogu reći da sam oduševljena ovime, iako ni izolaciju ne smatram dramatičnom. Tješi me što imam balkon koji gleda na Brač pa mi sam taj pogled na more u ovim trenucima zamjenjuje nekadašnje izlaske. Umjesto u kafiću, popijemo kavu na suncu na balkonu. Valjda nam neće doletjeti virus, šali se psihologinja dodajući kako je nju uhvatio virus urednosti.

– Sređujem police u radnoj sobi i u kuhinji, dio po dio, ima puno toga za dovesti u red, stalno je bilo na čekanju, pa mi je ova karantena u tom pogledu zaista dobro došla. Vrijeme mi brzo prođe, čak toliko da na kraju dana pomislim koliko toga nisam stigla napraviti.

Kreativna gospođa Nazor svima nam preporučuje da u sebi probudimo kreativnost i u sigurnosti svog doma radimo sve ono što nas uveseljava.

– Sad je pravo vrijeme da s police uzmemo knjigu na kojoj se odavno nakupila prašina i nije nam dospjela u ruke koliko god smo to htjeli. Ili recimo da se samo fino zavalimo u kauč, pustimo glazbu koju volimo i uživamo u njoj. Baš ono ne radeći ništa, samo se prepustimo snazi tog trenutka. Netko će sada možda uzeti stari instrument koji je davno svirao i vratiti se u neka mirnija, ljepša vremena. Često zapravo ni sami nismo svjesni raznih interesa koji čuče u nama – veli Nazor.

Družite se s djecom!

Pitamo je i koje bi savjete dala onim roditeljima koji sada sa svojom djecom provode više vremena nego prije.

– Sad je pravi trenutak da se druže, međusobno još više upoznaju i uživaju u zajedničkim interesima. Nekima je radno vrijeme i duže od standardnih osam sati pa nisu mogli provoditi puno vremena s djecom – kaže psihologinja Nazor.

Psihološko savjetovanje putem interneta i dostupnih brojeva telefona prepušta mlađim kolegama, pohvaljujući njihovu žurnu reakciju jer su se u kratkom roku ljudima stavili na raspolaganje. Ona će, dok traje ovakva situacija, svakog dana uživati u svojim malim dnevnim ritualima koja uključuju i kuhanje ručka. Smrznutu ribu prepušta suprugu jer je on tu pravi ekspert. Zaliha imaju za idućih dvadeset dana, a hranu su im nedavno donijela dvojica sinova. Bio je to jedan pomalo neobičan susret na parkiralištu jer su, poštujući razmak, bili udaljeni dva metra jedni od drugih.

– Ipak imam više od 70 godina, bilo bi neodgovorno od mene da kršim pravila. Jest da je sve ovo što nam se događa neobično, ali Bože moj. Trebamo biti disciplinirani, da ona krivulja zaraženih u Hrvatskoj ne bi još više rasla – navodi Nazor.

Ističe da su ljudi socijalna bića te da smo prije znali govoriti kako se premalo družimo.

– Sad kad se ne možemo susretati shvaćamo koliko nam to nedostaje. Ali moderna tehnologija nam omogućuje da održavamo kontakte pa to ne bi trebao biti problem. Jedino što ovaj ostanak kod kuće najteže pada mladima – zaključuje psihologinja Nazor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 06:09