StoryEditorOCM
ŽivotUŽASNO I MOGUĆE

Pijana zaspala u krivoj pozi i umalo joj amputirali obje noge! 36-godišnja Julia doživjela šok: Vrištala sam od boli

Piše Mozaik SD
29. ožujka 2023. - 15:06

Zbog prekida cirkulacije, 36-godišnja Kanađanka Julia zamalo je ostala bez obje noge! Nakon djevojačke zabave, naime, na kojoj je popila malo previše, Julia Anderson srušila se na krevet i zaspala u nezgodnoj pozi.

Nekoliko sati kasnije probudila se s natečenim nogama te se nije mogla samostalno kretati, prenosi Daily Mail.

Julia se zabrinula da je u izlasku slomila obje noge, a njena 70-godišnja majka Sandra pozvala je hitnu pomoć. Dijagnosticiran joj je kompartment sindrom, smrtonosno stanje koje se javlja kad krv ne uspijeva doprijeti do mišića i živaca.

Izostanak cirkulacije krvi u nogama lišio je udove kisika i druge hrane, a liječnici su potvrdili da bi izgubila noge da nije reagirala na vrijeme.

"Kad sam stigla u bolnicu, cijelo mi je tijelo bilo natečeno. Imam samo 45 kilograma, liječnicima sam sigurno izgledala kao da imam barem dvadeset više..." - ispričala je Julia.

Kompartment sindrom javlja se kad se sluznica živaca i mišićnog tkiva, koja se naziva fascija, nalazi pod pritiskom zbog modrica, krvarenja ili neke druge ozljede, piše Jutarnji.

Popila sam 20-ak pića, dakle prilično

Fascija nije elastična i ne može se proširiti, pa ne dopušta prolaz tekućini zbog čega se ona počinje nakupljati.

"Ukupno sam tijekom večeri popila 20-ak pića, dakle poprilično. Bila sam pijanija nego inače, a kad sam došla kući, zaključila sam da je najbolje da odem spavati. Zaspala sam sklupčana na koljenima" - prisjetila se Julia.

Hitna pomoć odvezla ju je u bolnicu u Torontu gdje je obavila niz pretraga, uslijedila je žurna operacija na kojoj su joj otvorili nogu, odrezali dio mišića da bi ublažili oteklinu i smanjili otpuštanje toksina u krvotok.

Dva tjedna provela je na intenzivnoj njezi, spojena je na aparat za dijalizu te joj je presađena koža s bedra.

"Oštećenje živca toliko je boljelo da sam vrištala od boli" - ispričala je.

Rekla je i da se prvo vrijeme sramila svega što se dogodilo, ali da je sad odlučila ispričati svoju priču kao upozorenje drugima. 

Oporavak u bolnici je trajao pet tjedana, na kućnoj njezi bila je dodatna tri tjedna, te je godinu dana morala piti jake lijekove protiv bolova. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 00:14