StoryEditorOCM
Životpredavanje u splitu

Pedagoginja Marija Mojaš Andrijašević: Ljubav i uslužnost nisu isto, povlađivanje djetetu treba izbjegavati

Piše PSD.
15. svibnja 2015. - 23:57
U prostorima udruge Mentor u petak navečer se povodom Međunarodnog dana obitelji održalo otvoreno predavanje za roditelje na temu "Kako reći ne i osjećati se dobro".

Profesorica i pedagoginja Marija Mojaš Andrijašević je kroz prezentaciju pojasnila zašto je za svaki međuljudski odnos, pa tako i za obiteljski, važno postaviti granicu u odgoju i znati reći "ne".

- Roditelji uglavnom govore "da" na sve dječje zahtjeve kako bi izbjegli konflikte ili zadobili status popularnosti, što često dovodi do razmaženosti. Kako bi se ovo izbjeglo, majke i očevi moraju raditi na razvijanju i zaštiti osobnog integriteta, koji pokazuje gdje se nalaze njihove granice. Uz to je bitno u komunikaciji s djecom koristiti i poticati osobni jezik, kojim za razliku od društvenog izražavamo vlastite stavove, ideje i potrebe. Društveni jezik djeca će naučiti iz roditeljskog primjera, bez da se na njemu inzistira kod kuće – pojasnila je profesorica Mojaš Andrijašević.

Napomenula je kako je problem često nastaje ako se roditelj ne zna adekvatno postaviti kada dijete koristi osobni jezik kako bi inzistiralo na svojim željama koje izlaze iz domena stvarnih potreba.

- Primjerice, ako dijete želi gledati televiziju u vrijeme kada bi trebalo poći u krevet, u našoj roditeljskoj tradiciji je da se direktan odgovor izbjegava ili da roditelj krivo reagira. Uglavnom mimoilaze sukob, kritiziraju, prijete, podmićuju ili se postavljaju autoritativno. Nasuprot tome, korištenjem osobnog jezika u ovakvim situacijama šaljemo poruku da je bitno izraziti vlastite želje, ali da isto tako nećemo uvijek dobiti ono što želimo – komentirala je.

Također je istaknula kako ne treba koristiti "ne" kao naredbu, već na način koji će pomoći djetetu da razvije empatiju, samosvijest i socijalne vještine.

- Potrebno je naglasiti što želimo i zbog čega, uz iskreni i prijateljski ton. Treba zapamtiti da ljubav i uslužnost nisu isto, tako da treba izbjegavati povlađivanje djetetu zbog mira u kući ili uštedi na vremenu. Umijeće dobrih odnosa leži u suradnji roditelja i djece bez poništavanja vlastitog integriteta – zaključila je.

Piše Martina Melvan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 12:00