StoryEditor
ŽivotZELENI SVIJET 

Plastične kese, pribor za jelo, slamke i štapići za uši odlaze u povijest; vratit ćemo se ‘škartocima‘ i vrećicama za spizu ‘od robe‘

26. travnja 2021. - 23:54

Iduće godine plastične vrećice definitivno odlaze u povijest. Sukladno EU direktivama poznatijima pod imenom "Paket o otpadu", kese se, kako ih u Dalmaciji zovemo, više neće koristiti. I neće zagađivati okoliš. Naročito je to problem za vjetrovitih dana, kada ih, zbog otvorenih kontejnera, ima na sve strane.

Sve bi bilo divno i krasno, kad se to ne bi odrazilo na gospodarstvo, koje je ionako, zbog korona-krize, u dubokoj komi. Nakon što su se plastične vrećice počele naplaćivati, njihova je proizvodnja u Hrvatskoj pala za šezdeset posto, a kad zaživi Zakon o gospodarenju otpadom koji će neke od njih staviti izvan uporabe, pred radnicima u toj industriji dva su izvjesna scenarija.

Prema prvom, sele na Zavod za zapošljavanje, a prema drugom, tražit će posao u tvornicama papirnate i kartonske ambalaže ili tekstila, jer ćemo se ponovno vratiti dobrim, starim "škartocima" i vrećicama za spizu "od robe". Proizvođači plastičnih vrećica moći će i dalje izvoziti svoje artikle tamo gdje (još) nisu zabranjeni, no u svakom slučaju manevarski im je prostor na tržištu EU uredbama bitno smanjen.    

Zeleni pozdravljaju ovakvu odluku jer u Europskoj uniji oko 85 posto smeća koje se nađe u moru, otpada  na plastiku, a najviše je riječ o predmetima za jednokratnu uporabu.

image
Damir Krajač/Cropix

- Unatoč činjenici da su se jednokratne plastične vrećice počele naplaćivati, njihova uporaba nije pala u onoj mjeri u kojoj se to očekivalo - kaže Marin Spetič iz udruge "Sunce", voditelj projekta "Plastic Smart Cities Croatia", i dodaje da je Vlada zato u Zakon o gospodarenju otpadom unijela odredbu o zabrani stavljanja na hrvatsko tržište plastičnih vrećica od 20 do 50 mikrona. To bi značilo da se više ne smiju prodavati plastične vrećice na koje smo navikli, već samo one najosjetlivije, jednokratne za voće i povrće, te velike plastične višekratne. Zabrana će u praksi zaživjeti već ovoga ljeta. 

Zakonom se, od prvi siječnja 2022. godine, izvan upotrebe stavlja deset jednokratnih plastičnih proizvoda. Uz proizvođače plastičnih vrećica, najviše će štete pretrpjeti oni koji rade slamke. S tržišta će se povući štapići za uši, plastični pribor za jelo i tanjuri, spremnici za napitke od ekspandiranog polistirena, čepovi i poklopci istih, te čaše od istog materijala. Najopasnija je oksorazgradiva plastike jer se ona vremenom pretvara u čestice koje se zadržavaju u okolišu.

Marin Spetič iz udruge "Sunce", veli da se na ovaj način problem korištenja plastičnih vrećica samo seli izvan granica Hrvatske, pa se, što se zaštite okoliša tiče, radi o polovičnom rješenju, no bolje išta, nego ništa.    

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2022 02:39