StoryEditorOCM
ŽivotDo posla i natrag

Parižani godišnje na prijevoz potroše 23 dana

20. travnja 2016. - 13:13
FRANCE-WEATHER.JPG

Parižani dnevno u sredstvima javnog prometa provedu prosječno 92 minute, oko pola sata više nego stanovnici drugih francuskih gradova, pokazalo je novo istraživanje Instituta za urbani razvitak.

To znači da prosječni Parižanin godišnje na transport potroši 23 dana, a stanovnik Lyona na primjer samo dva tjedna, pokazala je studija.

Rezultat je još nepovoljniji kad se radi o zaposlenim Parižanima. Oni  u metrou, gradskoj željeznici i u autobusima svakodnevno provedu 113 minuta u sjedećem ili češće u stajaćem položaju, najčešće zbog udaljenosti radnog mjesta, ali shvaćaju da im tu neugodnost kompenzira mnogo veće tržište rada u prijestolnici, gdje je stopa nezaposlenosti znatno niža nego u manjim gradovima i u provinciji, jedan je od zaključaka studije.

Za Parižane i stanovnike šire pariške regije  Ile-de-France prosječno vrijeme koje dnevno utroše na transport povećalo se za deset minuta u zadnjih pet godina, te za četvrt sata u odnosu na vrijeme koje su u javnom prijevozu provodili 1980. godine, pokazala je studija Instituta za razvoj gradova.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 01:49